Hennes brott – hon bar byxor

avSofia Ström, Tobias Österberg

Hennes straff – 40 piskrapp

Sudanesiska Lubna al-Hussein riskerar 40 piskrapp för att ha gått klädd i byxor.

På onsdagen började rättegången efter att hon och tolv andra kvinnor greps i en razzia den 3 juli.

– Det här handlar inte om byxorna, säger al-Hussein.

Foto: ASHRAF SHAZLY/AP
Lubna Ahmed, iklädd de förbjudna byxorna.

I närvaro av diplomater från Frankrike, Kanada, Spanien och Sverige, samt mängder av anhängare och journalister, inleddes den uppmärksammade rättegången mot henne i Sudans huvudstad på onsdagen.

Hon hade själv bjudit in det internationella uppbådet.

Kvinnor trakasseras

– Tusentals kvinnor straffas med piskrapp i Sudan, men de förblir tysta. Denna lag används för att trakassera kvinnor, jag vill uppmärksamma det, sade Lubna al-Hussein i samband med den inledande rättsförhandlingen i Khartum.

Flera kvinnor kom till rättegången – iklädda byxor – för att visa sitt stöd.

– Det här handlar om att annulera paragrafen om kvinnors klädkoder i oanständighetslagen. Det är vad jag kämpar för. Den paragrafen strider mot konstitutionen och mot islams lagar, säger al-Hussein, rapporterar AP.

Slutar sitt jobb

Förhandlingen slutade med att hon gick med på att sluta jobba för FN. Annars kanske rättegången hade ställts in, om domstolen kommit fram till att den oanständighetslag det handlar om inte gäller FN-anställda.

– Hon vill visa att hon är helt oskyldig, och om hon använder sig av juridisk immunitet går inte det, förklarade hennes advokat Nabil Adib Abdalla.

Lubna al-Hussein var klädd i gröna långbyxor när polis den 3 juli kom in på en restaurang i Khartum och beordrade alla byxklädda kvinnor där att följa med. Tio kvinnor har redan fått tio piskrapp var för oanständighet, medan al-Hussein och två andra har åtalats och riskerar 40 piskrapp.

Rättegången fortsätter tisdagen den 4 augusti.