Bra vibrationer!

avHelena Utter

Kvinnor som äger en vibrator har i stort ett bättre sexliv

Bra vibbar ger bättre sex.

Enligt två amerikanska studier har den som äger en vibrator ofta ett på det stora hela bättre sexliv.

Och det gäller både män och kvinnor.

Över hälften av kvinnorna i USA äger en vibrator. Nu har forskare vid universitetet i Indiana fastslagit att de lyckliga ägarna till vibratorerna också har ett bättre sexliv.

Större sexlust, fler orgasmer och färre sexuella problem, som till exempel smärta vid samlag, verkar vara belöningen för den som investerat i en egen sexleksak.

– Detta bekräftar vad många läkare och terapeuter vetat i decennier – att vibratorer har positiva effekter på kvinnors sexliv, säger Debby Herbebick vid universitetet i Indiana till Science Daily.

Används även av män

Något mer förvånade är forskarna över att så många som närmare 45 procent av männen använder eller har använt vibrator. De allra flesta av dem uppger att de gör det tillsammans med en partner, som del av förspelet eller samlaget. Och hetero- och homosexuella män använder vibrator i lika stor utsträckning.

Även för männen ger leksakerna positiva effekter. Vibratoranvändarna har mindre problem med potens och erektion och har generellt sett större lust.

I Sverige äger ungefär hälften mellan 20 och 45 år en sexleksak eller ett sexhjälpmedel. Detta enligt en undersökning som Zapera gjorde på uppdrag av RFSU förra året. Majoriteten av dem uppgav att det ger dem ett ökat välbefinnande.

I de amerikanska studierna deltog drygt 2000 kvinnor respektive drygt 1000 män. Alla var i mellan 18 och 60 år.