Olika barn leka bäst

RELATIONER

Psykologen: Därför håller kärleken för de udda paren

1 av 4 | Foto: Kärleksförhållandet mellan Anders Borg och Dominika Peczynski slog ner som en bomb. Men enligt Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz är det inte alls konstigt att de fann varann.

Kaka söker maka?

Nä, så behöver det inte vara.

Kärlekssagan mellan Anders Borg och Dominika Peczynski har förvånat många.

Men alla tycker inte att relationen är otippad:

– Människor med en annan bakgrund och livsstil kan ibland upplevas som nya och spännande, säger psykolog Eva Rusz.

När förre finansministern Anders Borg (M) nyligen gick ut i media och berättade om sin nya kärlek var det många svenskar som höjde på ögonbrynen. Och romansen förvandlades snabbt till en het snackis i sociala medier.

Inte förvånad

”Man kan inte alltid styra över känslor och livet. Vad som nu sker får framtiden utvisa” uttryckte Anders Borg i en skriftlig kommentar till Aftonbladet. Sen dess har han varit tyst om saken.

Psykolog Eva Rusz hör till dem som inte tycker att det är förvånande att förälska sig i någon som utåt­ sett ses som en otippad partner.

– Någon som är olik oss själva kan ge en förhoppning om att vi skall få uppleva något som vi aldrig trodde att vi skulle få vara med om. Dessutom blir vi utmanade av personer som är på ett annat sätt än oss själva. Det kan utlösa en stark attraktion.

• Så det här med att ”lika barn leka bäst” gäller inte?

– Jo, men man kan vara lika på olika sätt. Det behöver inte handla om att man har samma stil eller liknar varandra till det yttre. Vi faller snarare för personer som känslomässigt förhåller sig på samma sätt till andra som vi gör.

Anknytning styr

Och i grunden är det våra anknytningsmodeller som påverkar valet av kärlekspartner, menar Eva Rusz.

– Vi präglas från födseln av hur våra vårdgivare beter sig gentemot oss. Våra föräldrar blir förebilder när vi söker kärlek. Är föräldrarna varma och intonande söker vi en partner med liknade egenskaper, och tvärtom.

• Okej, men varför söker sig vissa till personer som är helt olika tidigare kärlekar?

– Det kan ha att göra med var i livet man befinner sig. Efter en viss ålder och med en viss typ av erfarenhet kan man vilja prova hur det är att leva med en ny typ av personlighet.

• Vilket par är århundradets mest otippade?

– Sophia Loren och hennes man, Carlo Ponti.

Fler par som slagit världen med häpnad

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och advokaten Nancy Dell’Olio.

Förre förbundskaptenen må ha haft flera märkliga romanser men en av de mer udda är den med Nancy. I sin självbiografi skriver Svennis att han inte lyckades göra slut med den ”krävande” italien­skan. I stället hade han relationer vid sidan om: ”Jag kände inga skuldkänslor över Nancy. Hon bodde i mitt hus men vi var inte gifta och jag älskade henne inte. Sen fick folk tycka vad de ville.”

Politikerna Ylva ­Johansson och Erik ­Åsbrink

”Med anledning av mångas frågor vill vi offentligt bekräfta att vi är kära i varandra. Vi är i färd med att separera från våra hittillsvarande förhållanden men har inte för avsikt att nu flytta ihop med varandra”. Så skrev den dåvarande skolministern och dåvarande finansministern i ett gemsamt pressmeddelande, hösten 1998. I dag är de gifta.

Politikern Anna Kinberg Batra och komikern David Batra

När moderatledaren Anna Kinberg Batra och komikern David Batra träffades på fest i Stockholm slog det omedelbart gnistor och de ska inte ha kunnat slita sig ifrån varandra.  Till skillnad från Anna Kinberg Batra har David Batra avslöjat flera detaljer om makarnas familjeliv – och om deras långa kamp för att få barn.

Regissören Woody Allen och adoptivdottern Soon-Yi Previn

Romansen uppdagades när Woody Allens ex-fru Mia Farrow hittade ”kärleksfotografier” på sin då 21-åriga adoptivdotter Soon-Yi Previn. Historien utvecklade sig därefter till en skandal men relationen höll i sig. Den 22 december 1997 gifte sig Allen och Previn i Venedig och har sedan dess adopterat två barn.

Skådisen Mary-Kate Olsen och bankmannen Oliver Sarkozy

När amerikanska barnskådisen ­Mary-Kate Olsen började dejta franska bankmannen ­Oliver Sarkozy för tre år sen var det många som höjde på ögonbrynen. Oliver är inte bara 17 år äldre än sin flickvän – han är dessutom bror till Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy.