Nu vill svenskan vara romantisk

RELATIONER

Volanger och rysch är här för att stanna

Den romantiska klädtrenden är här för att stanna.

Till och med de vanligtvis stilrena och hårdflörtade svenskorna har tagit volanger, spets och rysch till sina hjärtan.

Sommarens mode med volanger, rysch och spets har sålt riktigt bra - trots att svenska kvinnor i allmänhet inte brukar våga ta ut svängarna.

Foto: HETAST I SOMMAR Christina Schollins favoritmode - romantiska kläder med gammaldags touche - är det som gäller. Både i sommar och till hösten, men då blir färgerna lite mörkare.

Sommarens förutspådda trend med singoallablusar, volang och spetsar, gärna i skrynklig bomull, infriade alla förväntningar och har sålt mycket bra, enligt modebranschen. Detta trots att svenska kvinnor i allmänhet inte tycker om att ta ut svängarna för mycket.

- Vi tycker att det enkla är det sköna. När svensk formgivning anammar internationella trender så stramar vi upp det, gör ofta en rakare linje, säger Ingrid Giertz-Mårtensson, vd för Svenska moderådet.

Sexigt och oskyldigt

Skådespelerskan och affärsinnehavaren Christina Schollin har alltid gillat kläder med romantisk touche. Gärna lite gammaldags.

- Jag tycker att vi kvinnor ska se ut som kvinnor. Det är ett mode som är väldigt smickrande för de flesta och som kan vara både oskuldsfullt och sexigt, säger hon.

Mustigare i höst

Enligt Ingrid Giertz-Mårtensson fortsätter den romantiska trenden till hösten. Gärna med inslag av mörkare, mustigare färger och material och med inslag av folklore.

- Det finns en mjuk romantik som tjejer upplever som väldigt kvinnlig och som kan vara en bra kontrast till det vardagliga, väldigt basic, med jeans och denim. Sätter man ihop de bägge delarna blir det rätt, säger Ingrid Giertz-Mårtensson.

Fegare med skorna

När det gäller skor håller svenskorna dock på det enkla. Sommarens skotrend, espadriller med långa knytband, nobbades.

- Det är för opraktiskt, och en sådan typ av skomode är typiskt sydländskt och anpassat till ett medelhavsklimat.

Azita Husseini, 35, studerande, Stockholm:

Malin Brostad, 27, socionom, Stockholm:

Louise Conradi, 33, domare, Stockholm:

Johanna Pettersson, 27, lärare, Sävar:

Viktoria Börstell, 18, studerande, Stockholm:

Annika Sohlander