Är du häxa? Du är inte ensam

RELATIONER

Rosie, häxa: Det gick inte att bränna ut oss

Häxorna blir fler och fler. I Sverige och i andra länder växer intresset för det ockulta.

- Jag har rest runt en hel del och träffar förvånansvärt många som intresserar sig för häxkonsten, säger häxan Rosie Björkman.

Foto: Frida Hedberg
Rosie Björkman är häxa och håller möten i Blåkulla, Solna. Folk brukar tro att jag skämtar, säger hon.

Förr i tiden så blev häxorna förfölja men idag är det annorlunda. Att vara häxa är rentav trendigt. De senaste åren har en rad serier och filmer om häxor och andra övernaturliga fenomen sänts på TV. Serierna Sabrina Tonårshäxan och Förhäxad är två exempel på populära serier i Sverige. Man kan säga att häxorna tar revansch.

- Nu har det gått 350 år sedan häxbränningarna. Nu föds häxorna tillbaka. Det gick inte att bränna ut oss, säger Rosie Björkman som är Sveriges mest kända häxa och författare till boken ”Jolanda den tredjes bok om tarot och häxkonst”.

Kraftig ökning

I Australien intresserar sig allt fler för häxeri. Det finns nu nästan 9 000 häxor där och det är en kraftig ökning som har skett de senaste åren. 1996 fanns det bara 2 000 häxor i landet.

- Det finns verkligen ett smörgåsbord av religiösa uttryck där ute. Du hittar folk som intresserar sig för kristaller och alla möjliga andra new age-saker, säger Neville Knight som är sociolog på Monash University i Australien till tidningen Herald Sun.

Även i Sverige ökar intresset. Enligt Rosie Björkman finns det bara i Stockholmsområdet idag 300-400 häxor i olika åldrar.

- Ja, jag jämställer det nästan med gayrörelsen. Häxorna kommer äntligen ut ur garderoben. Värsta uppvaknandet, säger Rosie Björkman.

”Det är ett hantverk”

Rosie har varit häxa länge. Hennes intresse för häxkonsten och alkemi kom redan som liten. Enligt Rosie är det ett hantverk att vara häxa.

- Häxkonstens ädla utövande är ett hantverk och en läkekonst. Vi läker genom att leka, sjunga och dansar. Vi firar livet.

Rosie Björkman och andra häxor brukar träffas i ett torn på Blåkulla utanför Stockholm.

- Det är ett jättefint torn. Folk brukar tro att jag skämtar när jag pratar om Blåkulla, säger hon.

Rosies grundövning för nybörjarhäxan:

Om häxprocesserna i Sverige:

Häxor i Sverige och andra länder blev länger tillbaka i tiden förföljda och t o m dödade för sin tro och kunskap.

Susanna Vidlund