Så blir du lättast gravid i sommar

RELATIONER

Då vet du när du ska söka hjälp

Drömmer du om en bebis till våren?

Börja i tid.

Den som har svårt att bli gravid i sommar kan få vänta på behandling.

TID FÖR MAGE. En graviditet förändrar livet - och yrkeslivet. Amerikanska forskare har tagit fram en modell för beslutsfattandet kring när kvinnor ska försöka skaffa barn.

Den som vill dra barnvagn i vårsolen gör bäst i att börja nu. Ofrivillig barnlöshet drabbar ungefär ett av tio par. Den som har svårt att bli gravid kan få vänta på behandling.

Ett år måste barnlösa par räkna med att försöka innan det går att få hjälp. Då har åtta av tio par lyckats på egen hand.

Försöka ofta

Nästa steg är att vända sig till öppenvården. Läkarens eller gynekologens första fråga är den uppenbara: Ligger ni med varandra tillräckligt ofta? Är svaret ja kan paret utredas vidare och remitteras till en fertilitetsklinik.

För provrörsbefruktning är väntetiden i Stockholm just nu 1,5 år. Hur många försök ett barnlöst par får varierar från landsting till landsting. Oavsett vilket gäller att börja i tid. Kvinnor äldre än 39 år och män äldre än 56 får ingen hjälp av landstinget. Den som fått ett barn får i allmänhet inte hjälp med ett till.

260 kronor

Då finns istället privata alternativ. Där betalar patienten själv upp till 30 000 kronor för en behandling. För landstingets behandling betalar de barnlösa modesta 260 kronor för en första utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM