Så blir du bästa gästen!

Fixa den perfekta bröllopspresenten

En resa till Thailand eller ett nytt Nintendo?

Passande – och plånboksvänliga – bröllopspresenter kan vara klurigt att hitta.

Vi tipsar om gåvorna som gör brudparet lyckligast.

Att välja present till ett brudpar är inte så lätt. Det märks när aftonbladet.se:s läsare berättar om gåvorna de gillade mest när de själva gifte sig.

Vissa älskar att få prylar men andra vill inte ha något materiellt alls.

Sofie Strid och hennes man önskade sig till exempel bara upplevelser – och fick allt ifrån presentkort på specialgocart och stavgång i Göteborgsvarvet till fallskärmshoppning och bowling klockan ett på natten.

– Det var roligt att se för folk uppfattar ju upplevelser väldigt olika, säger hon.

"Svårare än födelsedagspresenter"

Nuförtiden har många önskemål inför bröllopet, enligt bröllopsplaneraren Susanne von Ulitzen, från Boomerang Wedding, ett företag som hjälper par att planera sina bröllop.

Det kan underlätta för alla som känner sig osäkra på vilken present de ska köpa. Man kan också fråga toastmastern eller parets föräldrar om passande gåvor, tycker Susanne von Ulitzen.

– Det ska ju vara något som passar båda, så det är svårare än att köpa födelsedagspresenter, säger hon.

"Husgeråd standard på 70-talet"

Men det finns standardsaker som de flesta uppskattar.

– Husgeråd var standard på 70-talet men det är inte så lämpligt längre för nu bor de flesta redan ihop när de gifter sig. Men upplevelser tycker de flesta om, och middagar eller en weekendresa någonstans.

Champagnesablar och utomhusgrillar hör till det som glatt Aftonbladets läsare mest.

Ett par skriver att de haft det kul i ett års tid med Nintendot de fick.

Upplevelser populärt

Annars är upplevelser de presenter som många blir gladast för. Och det är något som allt fler väljer att ge bort.

– Numera finns det firmor som säljer upplevelsepaket så att man slipper sitta och ringa runt själv. Det finns också cd-skivor med upplevelser i olika prisklasser där paren själva kan välja, säger Susanne von Ulitzen.

Men naturligtvis blir det extra lyckat om man känner brudparet och vet vad de vill ha.

Flera av Aftonbladets läsare har fått skräddarsydda resor.

Ett par som älskar golf berättar om den lyckade golfresa de fick tillsammans. Maria och hennes man hade tagit dykcertifikat ihop och därför ska de nu få njuta av en dag med lunch och två dyk på Väderöarna.

– Sen när vi kommer till hamn så väntar en skaldjursafton och så finns det ett dubbelrum bokat i vårt namn med frukost, berättar Maria nöjt.

Önskar sig bidrag

Nuförtiden önskar sig många par också bidrag till smekmånaden eller till och med till bröllopet, något Susanne von Ulitzen tycker är lite märkligt.

– På svenska bröllop brukar vi inte ge pengar, även om fler har börjat önska sig det. Men personligen tycker jag att det är rätt tråkigt.

För dig som inte har en stor budget finns också andra sätt att glädja brudparet än att köpa dyra resor och upplevelser. Läsaren Saras finaste gåva var till exempel ett lapptäcke med kärleksord som hon fick av sin syster. Där syns fina ord om brudparet och strofer från vackra sånger. ”Jag blir lika nyförälskad varje gång jag bäddar sängen, säger Sara.

Fyllda korgar är ett annat bra alternativ, tipsar Susanne von Ulitzen.

– Lägg i lite goa grejer som fuskchampagne och goda ostar, det är också uppskattat.

Publisert: