Systrarnas dom: stening till döds

Domen ändrades från 99 piskrapp till döden

De iranska systrarna Zohreh och Azar dömdes till 99 piskrapp för ”olovligt umgänge” med ett par män.

Men den ena kvinnans make var inte nöjd med straffet – och ärendet togs upp på nytt.

Detta har nu lett till att kvinnorna kommer att stenas till döds.

Det var en makens egen film, tagen med en övervakningskamera i hemmet, som fick högsta domstolen i Teheran att ta upp fallet på nytt. Bilderna visar systrarna Zohreh, 27, och Azar, 28, aom umgås med ett par män.

Straffades för "olovligt umgänge"

Zohreh och Azar dömdes först till piskstraffet för ”olovligt umgänge”, men i Högsta domstolens dom ändrades rubriceringen till otrohet - med stening som påföljd.

Kvinnorna medger att de varit tillsammans med männen, men förnekar att det skulle röra sig om någon sexuell relation.

– Jag är lärare och älskar mitt arbete men min man hindrade mig från att gå till jobbet. Han var alltid misstänksam och påstod att jag var otrogen, säger 27-åriga Zorheh till iranska tidningen Etemad, uppger aftenposten.no.

Amnesty protesterar

Kvinnornas försvarsadvokat Jabbar Solati protesterar mot beslutet.

– Domaren har inte tagit del av juridiska bevis som motbevisar påståendena om otrohet, säger Solati till Etemad.

Att avrätta gifta personer som begått äktenskapsbrott genom stening utgår från en extrem tolkning av den islamiska lagen, sharia. 2002 gick ayatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi, dåvarande högsta ledaren för domstolarna i Iran, ut med ett moratorium, som kan göra att stening blir allt mer sällsynt. Men trots detta tillämpas dödstraffet fortfarande.

Amnesty vill förbjuda dödsstraff. När fallet med Zohreh och Azar blev känt för Amnesty iscensattes en så kallad blixtaktion som syftar till att få människor att protestera mot domen.

– Vi kräver att straffet omvandlas och att systrarna inte döms till döden, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare för Amnesty till aftonbladet.se.

Elva personer väntar på döden

Enligt Amnesty avrättades minst 177 människor i Iran under 2006, vilket är en ökning från tidigare år. I början av 2006 stenades en man och en kvinna till döds för att de ska ha haft en utomäktenskaplig relation. Några månader senare drabbades en annan man av samma öde.

– En kvinna var också anklagad för att ha varit otrogen men så vitt vi vet lever hon men sitter fängslad tillsammans med ett av sina barn, säger Elisabeth Löfgren.

Enligt Amnesty väntar nio kvinnor och två män i Iran på att få sin dödsdom verkställd.

Publisert: