Kul, knasigt och klokt!

Succé för Wendelas tävling – över 7000 broderade bidrag

1 av 3

Ett klokt ord på vägen. Eller på väggen.

Wendelas bonader har gjort succé.

Över 7 000 bidrag har ni läsare skickat in.

Här är redaktionens favoriter.

Genomslaget i vår tävling har varit enormt.

– Det är otroligt roligt. Dessutom visar det på ett stort engagemang hos våra läsare för de ämnen Wendela tar upp, säger Cecilia Mortimer, marknadschef för Aftonbladet Nya Medier.

Uppdraget gick ut på att knåpa ihop sin egen bonad med hjälp av datorn. Pyssel som ligger helt rätt i tiden.

Även broderi och handarbete enligt traditionella metoder har fått ett uppsving.

I dag är det trendigt att sy, sticka och virka, enligt Git Skoglund, textilhistoriker med magisterexamen från Uppsala universitet.

Ökar självkänslan

En uppsjö av nya handarbetsböcker har kommit ut på marknaden den senaste tiden, och handarbetscirklar där medelåldern är strax över 20 poppar upp som svampar ur jorden.

– Vi längtar efter att känna att tiden inte rinner iväg. När man handarbetar känner man i hela kroppen att man skapar tid. Det är meditativt, man får tänka matematiskt och dessutom är det lätt att lära sig. Jag tror att det ökar människors självkänsla och finns som ett behov i alla människor. Man är ett med sin kropp, säger Git Skoglund.

Manlig syssla

Men från början var broderandet en enbart manlig syssla.

– Under medeltiden stod broderiet högt i rang. Det var uppsatta män som arkitekter som skapade broderierna, berättar Git Skoglund.

Först på 1700-talet började kvinnorna brodera. I högre ståndshem smyckades taken med takhimlar som hindrade att sotet föll ner, och väggbonader värmeisolerade väggarna.

Ett tidsfördriv

– Broderade ordspråkstexter på väggbonader blev vanligt i borgerliga hem i takt med att kvinnorna fick allt mindre att göra, berättar Git Skoglund.

Då broderade man alltså för att få tiden att gå. I dag är det snarare ett sätt att finna ro och slå av på takten.