”Vuxna är värre!”

Den värsta nätmobbingen sker på föräldrasajter, tycker Terri Herrera Eriksson

Om var fjärde flicka nätmobbas – hur många är det då som utövar nätmobbing? Är det resterande tre av fyra?

(Det måste i alla fall vara flera än två för att utgöra en mobb.)

Stämmer de nya siffrorna är det förfärligt, men egentligen föga förvånande.

Nätets möjlighet till anonymitet gör det till en drömplats för alla som vill skriva taskiga inlägg om någon annan utan att bli ertappad.

Det är som en enda stor virtuell tvättstuga full med miljontals otrevliga, kränkande och tokvulgära tvättstugelappar. Horror!

Det är alltid tacksamt att förfäras över ungdomskulturens avarter.

Fast tyvärr tror jag att vi måste se om vårt eget hus innan vi får panik och kräver att hela Internet ska stängas.

Tidigare under hösten träffade jag Nätvandrarna på Fryshuset (2000-talets variant av Nattvandrare som vandrar online istället för på stan).

De konstaterade tre viktiga saker:

1. Internet inte är det största problemet utan problemen i verkliga livet är värre. På nätet kan du inte knarka, slåss och våldta.

2. De bloggar med den tveklöst otrevligaste tonen är inte ungdomars, utan de vuxna kändisbloggarnas.

3. De forum med den absolut jobbigaste tonen finns inte på Ungdomar.se eller Lunarstorm utan på föräldrasajten Familjeliv.

På Familjeliv sitter nämligen till synes präktiga småbarnsmammor och berättar för andra hur totalt värdelösa föräldrar de är.

Morsor går ihop och hackar systematiskt på andra som använder annorlunda sömnmetoder än de själva, bärsjalsmammor och Bugaboopappor käbblar som om de var tillbaka i varsitt hörn av högstadiets rökruta och bråkade om Ozzy versus Depeche Mode.

Visst. Det är sällan nedsättande ord som fitta, hora eller bögjävel florerar, men det välformulerade budskapet är detsamma: du är dum i huvudet och inget värd. Jag är cool och bra.

Var fjärde flicka nätmobbas – hur ser statistiken ut i vuxenvärlden egentligen?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN