Han, en hjälte

avJessica Ritzén

RELATIONER

Henrik tar ut tre pappamånader

Nu bilr det andra bullar Henrik Ulander gör sin första pappalediga dag med dottern Lilly. Han tar drygt tre månaders ledigt vilket är en månad mer än snittet.

De förlorar 2 000 kronor i månaden på att mamma är hemma med Lilly.

Ändå tar Henrik bara ut tre pappamånader.

–?Jag är nog ingen lattepappa, säger Henrik Ulander, 37.

Han gör sin första dag som hemmapappa och Lilly verkar nöjd. En stor del av dagen har gått åt till att få halvårsbarnet att somna. Nu vill hon ha morotspuré och sedan är det blöjbyte.

–?Dagen har gått fort, hon är mammig efter ett halvår med mamma, säger Henrik Ulander.

Han tar tre pappamånader vilket gör honom till världens bästa pappa. Medelpappan i Sverige tar ut 58 dagar. Bara på Island tar papporna ut lika mycket.

– Det handlar både om traditioner och intresse. Många i min pappagrupp är lediga längre, men mina bröder i Norrland var inte pappalediga alls. De hade karriär att tänka på.

Hon tjänar bättre än han

Familjen skulle vinna på att mamma jobbade. Helena är butikschef och frilanssångerska och tjänar bättre än Henrik som är vårdare och kock. De förlorar 2 000 i månaden på att hon är hemma.

– Egentligen vore det bättre om Helena jobbade, men under amningstiden var det naturligt att hon var hemma. Vi har nog ganska traditionella roller.

Helena tar med Lilly till jobbet ibland, då är arbetsgivaren barnvakt. Det kan Henrik aldrig göra.

– Nej, aldrig, det är inte normen. Min arbetsgivare tyckte att det var bra att jag var pappa och inte mamma. Jag riskerar inte jobbet som vissa pappor men jag uppmuntras inte heller, de kompenserar inte för inkomstbortfallet.

”Ingen är oumbärlig”

Han tror en del av pappamotståndet grundas i mäns starka jobbidentitet. Han skulle vara hemma längre om det inte vore för jobbet.

– Man tror att om man inte är på jobbet så funkar det inte, men det är nog för att det är enklare att tänka så. Ingen är oumbärlig, säger Henrik Ulander.