Madonna nya tidens mamma

RELATIONER

Testa dig själv - är du en Madonnamamma?

Madonna, 47, har valts till den bästa mamman.

Men hon är en sträng förälder: Ingen tv och hårda straff.

Curlingdebatten och nannyfebern har gjort många svenska föräldrar tuffare. Madonnamamman är på frammarsch.

Foto: Gör som mamma säger Madonnas dotter Lourdes måste uppföra sig ordentligt.

Barnuppfostran är en het potatis. Den danske barnpsykologen Bent Hougaard lanserade begreppet curlingföräldrar - de som "sopar banan" framför barnen för att de ska få det lätt.

Många svenska föräldrar började rannsaka sig själva: Har jag blivit en betjänt åt mina barn? Kanske bäst att börja med några regler?

Sedan har supernannys dykt upp på bred front i medierna. Bestämda kvinnor som hjälper utschasade föräldrar att få ordning på barnen.

"En motvåg"

-Vi som var barn och tonåringar på 1970-talet kände av den fria uppfostran. Många föräldrar var ganska oengagerade. Nu kommer en motvåg, säger nannyn Anne-Lie Arrefelt.

-I dag jobbar många så mycket att de inte har tid eller lust med konflikter. Med tidspressen blir behovet av struktur stort - man vill ha en manual för barnet. Men det blir fel när strukturerna inte är till för barnet, utan för att föräldrarna är stressade.

I Storbritannien talar man om "dåligt-samvete-syndromet": Föräldrar som har så lite tid med barnen att de inte vill använda disciplin när de väl ses.

Där debatteras uppfostran flitigt. Madonna har berättat om hur hård hon är mot sina barn Lourdes och Rocco. De får inte äta skräpmat och inte titta på tv, och på en sajt för mammor utsågs Madonna till bästa mamman.

TV och dataspel

Samtidigt visar en brittisk undersökning att de flesta är långt i från några Madonnamammor:

Sju av tio föräldrar tycker att deras barn har dåligt uppförande.

Nästan lika många har svårt att prata med barnen.

En orsak till att barnen uppförde sig dåligt - förutom att föräldrarna inte hann eller orkade sätta gränser - var att de åt så mycket skräpmat att de blev rastlösa och irriterade.

Doktor Adrian Rogers säger i Daily Express att det finns tre huvudområden där föräldrarna måste ta kommandot: tv-tittandet, maten och det personliga uppförandet.

Undersökningen visar också att både dataspel och för lite sömn, för både föräldrar och barn, kan skapa problem med barnens gränser hemma.

Testa dig själv

Madonna, Malou och proffsnannyn – så vill de uppfostra sina barn

Madonna Ritchie, 47

Foto: Madonna och femårige sonen Rocco.

Malou von Sivers, 53

Foto: Malou von Sivers med nioåriga dottern Julia.

Anne-Lie Arrefelt, 44

Foto: Anne-Lie Arrefelt med sina bägge barn: sextonårige sonen Lucas och dottern Smilla. 3.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM