– Hur får jag treåringen att sluta med blöjor?

RELATIONER

Gustav: Försök stå ut

Min son fyller snart 3 och har fortfarande blöja. Jag vill att han ska sluta men det vill inte han. Vad gör jag? Tommy

Hej Tommy

Det här är svårt. Någon gång när barnet är mellan två och tre år, brukar många föräldrar märka att barnet själv kan förstå att det är på gång att bajsa eller kissa. Då presenterar man pottan/sittringen. Köper fina underbyxor, håller på med dockor på dockpottor och bullar upp med sagoböcker inne på muggen. Sen går månaderna. Barnet har gärna underbyxorna och lyssnar gärna på sagorna men vägrar bajsa om det inte får sin blöja. Eller bajsar i underbyxan. Blöjbytena, tidigare en liten trevlig kontaktstund börjar kännas allt mer kladdiga och irriterande.

Och en dag upptäcker man hur man börjar sätta press. Börjar förtala blöjan. Prata om hur obehagligt det är med blöja. Att stora barn inte har. Hur den och den kompisen gör ... Plötsligt hör man hur snubblande nära man är att försöka få sitt barn att skämmas över sig själv. Barnet förstår precis vad du vill, men vägrar ändå. För att det är så mycket press och olust.

Det bästa tror jag, är att backa. Att hitta ett sätt att tänka som räddar dig från att vara dum, och att allt blir ännu mer laddat. Gör ingenting i tre månader, försök bara stå ut. Chansen är stor att det faktiskt löser sig när ståhejet lägger sig lite. Annars får man ge det tre månader till.

Att gå på toa/pottan är ett steg som barnet måste ta själv, som så många andra viktiga steg i livet. Man kan stötta och finnas till hands – men aldrig bestämma över någon annans slutmuskel.

Varmt lycka till! Gustav

ARTIKELN HANDLAR OM