"Min pojkvän blir aggressiv när han dricker"

RELATIONER

Läs senaste chattet med Eva Rusz

Jag säger: Hej! varför kan jag inte sluta tänka på mitt ex? Jag vet att vi inte funkar tillsammans och vill inte ha henne tillbaka. Vi gjorde slut för ca ett år sen och sen dess har vi varit väldigt nära varandra och träffats som kompisar och även haft sex. Nu hörs vi inte av lika ofta och jag kan inte sluta tänka på henne, blir svartsjuk och vill veta vad hon har för sig. vad kan jag göra för att inte bry mig så mycket om henne..?

Eva Rusz säger: Om man fortsätter umgås så nära som du beskriver så håller man den gamla relationen vid liv. Beröringen, sexet, tankar och umgänget gör det givetvis mycket svårare att inse att det är slut! Det allra bästa är att avbryta all sån kontakt, kanske till och med inte umgås som vänner under en övergångsperiod så ni kommer bort ifrån varandra ordentligt. Börja se dig om efter andra, på andra ställen osv.

säger: Hej Eva.

Jag lever ihop med en snäll och trevlig kille och vi har ett barn ihop. Det har fungerat mycket bra fram till för ett år sedan då han plötsligt började sätta sina kompisar och hans egna intressen före sin familj. Jag har försökt prata med honom om detta men han bara avfärdar det hela med att han behöver andrum. Sanningen är den att han får all andrum han behöver medan jag sitter hemma och tar hand om barnet och hemmet. Hur ska jag få honom att förstå att han måste ta ansvar hemma också och att vi måste betyda mer för honom än hans kompisar och hobbys?

Eva Rusz säger: Jag tror inte man skall jämföra vem eller vad som betyder mest! För sin sambo kan det vara lite svårare än för dig att integrera den nya situationen att leva med ett barn. Vissa genomgår en smärre kris som leder till att de plötsligt "måste" en masssa saker, som att umgås med kompisar osv. En bra relation skall försöka få en balans mellan de krav familjelivet ställer/är och det kompislivet/andra hobbys innebär. Det allra bästa är om du och din sambo kan se över en typisk vecka oh fördela timmarna så det också finns tid för dig att lämna hemmet, göra något för din egen skull. Och att ni finner några tidpunkter som är era, tex skaffar barnvakt, går på bio el liknande. Om du för in ord som "viktigare än oss " osv så tror jag det enbart förstärker en konflikt emellan er. Tala istället i termer av "Vi tillsammans, vi beslutar, vi behöver se över veckans alla aktivteter så även jag, får tid till mina gena vänner och hobbies osv".

charlotte säger: Hej!! Är snart 50 år o levt själv med barnen i 7 år är så rädd att träffa en ny man igen. Är som en mussla rädd för att lämna ut mej? Är det normalt,,

   Eva Rusz säger: Ja du är inte van helt enkelt. Men du kan mildra din rädsla genom att försöka undersöka vilka tankar/hur dina tankar ser ut? Vad är det som du föreställer dig skall ske? Vad är det du inte tror dig kunna klara av osv. Övning ger färdighet, börja i liten skala genom att sätta dig på ett fik och kika in män du tycker ser bra ut. Öva dig att slappna av, läs en tidning, kika lite då och då på någon du finner intressant. Du behöver inte lämna ut dig alls men du behöver öva dig att titta på andra, bli sedd själv i avslappnad miljö till att börja med. Pröva!

Jessica säger: Hej jag undrar om det är vanligt att träffa sin kärlek på nätet?

och sen undrar jag om det kan hålla lika bra som ett vilket annat sätt som helst att träffas? ( om man inte bor så långt ifrån varandra )

Eva Rusz säger: Ja undersökningar visar att alltmer finner en partner på nätet. Det kan hålla precis lika bra efter att relationen har blivit stadig som då man träffats på andra sätt!

sara säger: Hej vad är det för fel, eftersom min man inte visar några som helst upphetsning över mig. Vi har varit gifta i många år och nu kan det gå månader utan han ens vill. När vi väl ska ligga ihop, så har han problem med att ha erektionen kvar? Men han vägra att söka hjälp. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Jag tycker inte du skall se det som något "FEL" utan ändå försöka samtala med honom. Om hur du tänker och upplever det i er samvaro. Fråga honom om han har tänkt på Ert sexliv något? Vad i såna fall har han tänkt på? Är det något han saknar emellan er två? Kommunikationen är det bästa verktyget för att försöka förstå varandra på.

gabbo säger: Har man rätt att bli avundsjuk på sin flickvän när hennes X skriver gumman och sånt till henne?

Eva Rusz säger: Det finns inget rätt eller fel men det tar ofta mycket energi och den kan ju man lägga på annat?

tilda säger: Hej. Har levt med min pojkvän nu i nästan 4 år. Men vårat förhållande börjar knaka rätt så rejält. Han blir så svartsjuk över allt. Jag orkar inte mer. Allt jag gör är fel. Han vet att jag aldrig skulle kunna va otrogen men håller ändå på sådär. Jag pratade med en kompis och hon sa att det är alltid den som är mest svartsjuk som antingen varit, är eller kommer vara otrogen..stämmer det verkligen? Jag tycker det låter hemskt men vet inte alls vad jag ska tro. Nu efter att hon sa så så börjar jag fundera ännu mer än vad jag gör. Trodde vi visste vart vi hade varandra. Hur ska det någonsin kunna

   Eva Rusz säger: Det är sällan svartsjuka har att göra med att man själv vill vara otrogen tex. Snarare har det att göra med en dålig självkänsla, att man inom sig ser en massa skräckscenarier om dig, där du är otrogen med någon annan. Svartsjuka personer har ofta en lägre självkänsla och känner sig förminskade, litar inte på att någon kan tycka om dem osv. Din kille får lov att SLUTA tänka i katastroftankar! Sätt tydliga gränser då han börjar och ge honom bekräftelser att du gillar honom men att han får lova att sluta med sina tankar eftersom det gör dig irriterad och arg osv

Jen säger: Hej Eva,

Jag undrar hur jag ska göra med min pojkvän som blir agressiv när han dricker. det har aldrig vart så tidigare för honom men nu senaste 2 gångerna har han flippat ut och slängt saker omkring sig och skrikit av att ja har sagt nåt till honom, men d var inte ens nåt dåligt jag sagt. vad ska han göra? han vill ändra det, men han gillar att dricka spec på helgerna när han är ledig, vad gör vi, ska jag undervika å träffa han när han e ute å e full?tack

Eva Rusz säger: Försök hjälpa honom att dricka svagare dricka på helgerna eller avstå och ersätta med annat, fysiska aktivitet, avspänning innan helgkvällen börjar kan fungera. Alkohol är avslappnande vid det första glaset. När man är stressad är det lätt att man hivar i sig för många glas utan att känna efter om man blivit avslappnad. Om du skall umgås med honom då får du be honom dricka mindre eller avstå att träffa honom då.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan för idag

säger: Hej Eva, Jag är ihop med min kollega och vi har det fantastiskt bra fast det är hemligt på jobbet och jag vill inte att det här kommer ut i Aftonbladet heller. Saken är att han har haft ett 2-årigt förhållande med en annan kollega när han var gift och innan min tid på det här jobbet. Jag är svartsjuk fast jag vet att det inte är något mellan de och han säger att han älskar mig och att jag ger honom så mycket kärlek. Han säger att han har aldrig älskat henne men han älskar mig väldigt mycket. Han menar att han vände sig till kollegan då han var gift bara för att han inte fick det minsta ömhet

Eva Rusz säger: Jag vet inte vad din fråga är men mitt råd är att se upp om detta är ett tidigare mönster din kollega har. Vill du själv alltid vara nr 2? Vad lär han sig om han för andra gången kan välja och vraka bland arbetskamrater? Vill du inte ha en fast relation med en icke-upptagen man? Jag tycker alltså att du skall sysselsätta dina tankar kring dig själv, dina behov, dina relationsönskemål istället för att fundera på hur starka hans känslor en gång var för en annan!