Därför vill kvinnor operera brösten

RELATIONER

Experten: ”De frågar sig inte vad de vill bli bekräftade för”

1 av 2 | Foto: Linn Heed, leg psykoterapeut, säger att man måste göra skillnad på de kvinnor som faktiskt lider svårt att ha för stora eller för små bröst, och andra. ”De är nog väldigt få. Den stora gruppen som vill operera sina bröst har nog en rätt vag föreställning om att de skulle må bättre.”

Kvinna, skulle du vilja operera dina bröst?

Den frågan ställdes på aftonbladet.se, och 52 procent svarade ja.

– Många tror nog att de kan fylla en inre tomhet med yttre attribut. Men det funkar sällan i längden, säger Linn Heed, sexolog och leg psykoterapeut.

Linn Heed arbetar bland annat på ungdomsmottagningar och hon möter ofta unga flickor som tror att de skulle må bättre om de bara hade större bröst. Många gånger verkar de dock inte ha funderat närmare på varför det skulle vara så.

– De frågar sig inte ”vad vill jag bli bekräftad för?”. Som idealen ser ut idag så tror de att det bara är utseendet som gäller, det är det enda sättet att få snabb bekräftelse.

Ser inte personen bakom

Men den bekräftelse ett par stora bröst kan ge – som en snygg, sexig tjej – blir sällan tillräcklig i längden. Precis det fick Natacha Peyre i Paradise Hotel erfara, då hon konstaterade att det mesta som visades av henne i tv-rutan var hennes bröst, inte personen Natacha.

– Det är många som upplever det just så, att ingen ser människan bakom. Och så kommer samma tomhet som de kände före operationen tillbaka, som en boomerangeffekt, säger Linn Heed.

”Den lämnade generationen”

Varför det har blivit så här är svårt att säga, tycker Heed, men hon tror att det är en blandning av media och borttappade, unga människor.

– Jag brukar kalla dagens unga generation för den lämnade och ensamma generationen. De har blivit lämnade själva framför tv:n, internet, dataspelen, porren... Det har varit en så snabb utveckling som ingen har haft kontroll över.

Vilket råd vill du ge till föräldrar vars 17-åriga dotter kommer hem och vill göra en bröstoperation?

– Gå inte i taket! Moralisera inte! Sätt dig ner och prata och försök verkligen att förstå. Var nyfiken, fråga varifrån detta kommer och vad hon tror skulle hända. Kan du få till en vettig dialog så kommer hon att lyssna och ta in vad du säger.

Totalt svarade 13781 kvinnor på frågan på aftonbladet.se. 41 procent sa att de ville ha större bröst, 11 procent att de ville ha mindre bröst och 48 procent svarade att de inte skulle vilja operera brösten.

Anna Andersson