Du valde fel man, Kate!

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför dras kändiskvinnor ner i knarkträsket

Många kvinnliga världsstjärnor väljer fel sällskap.

Ny forskning visar att partnern är vägen till missbruk – om du är kvinna.

Kate Moss, du är en av dem.

Kate Moss och Pete Doherty har haft ett stormigt förhållande med uppbrott och försoningar. Nu verkar Kate ha bestämt sig och kastat ut honom för att ge sig själv en chans.
Kate Moss och Pete Doherty har haft ett stormigt förhållande med uppbrott och försoningar. Nu verkar Kate ha bestämt sig och kastat ut honom för att ge sig själv en chans.

Kate Moss, 31, är den senaste av kvinnliga kändisar som ser sin karriär flyga all världens väg - för att hon valde fel man. Modellkontraktet med H&M är rivet och Burberry och Chanel har följt efter. Kate Moss slog igenom som 16-åring och stod, ironiskt nog, för den kontroversiella ”heroin chic”- looken i början på 90-talet.

Nu kommer det ena avslöjande efter det andra om supermodellens drogproblem. Flera vittnar om att Kate Moss har tappat kontrollen över sitt liv.

Tog crack tillsammans

Socialtjänsten har inlett en utredning om hon är lämplig som vårdnadshavare till dottern Lila Grace, 2 år.

En fånge som nylige delade cell med Kate Moss pojkvän Pete Doherty berättar att Kate och Doherty tog crack tillsammans och att de dagligen använder kokain.

Tyvärr är Kate Moss inte den enda som träffat fel man.

Whitney Houston, Paula Yates, Marianne Faithfull och Courtney Love är bara några i raden av talangfulla kvinnor som trillat dit på droger för att de träffat fel män. Vissa har rest sig. Andra inte.

Att kvinnors väg till missbruk ofta går genom mannen visar docent Bengt Svenssons senaste forskning vid Malmö Högskola.

- Killar hamnar i heroinmissbruket genom gänget. Tjejer

genom sin kärlekspartner som redan missbrukar, berättar Bengt Svensson som är aktuell med sin nya bok ”Heroinmissbruk”.

– Många tjejer berättar att de har övertalat pojkvännen att få testa den drog som betyder så mycket för honom. De har helt enkelt blivit väldigt nyfikna "vad är det som är viktigare än jag", tänker de.

Skulle ha valt Kevin

Men det är inte automatiskt så att du blir en knarkare för att din partner är det.

– Många kvinnor klarar av att leva med en narkotikamissbrukande partner utan att själva börja med drogen. Men ju mer egna problem kvinnan har i bagaget, desto större är risken att också hon dras in, menar Bengt Svensson.

Så Whitney Houston skulle ha valt Kevin Costner i ”Bodyguard” och skippat Bobby Brown. Då hade hon förmodligen fortfarande legat på hitlistorna.

– Just Whitney Houston är ett exempel på att även en kvinna i vuxen ålder kan börja ta droger om hon träffar en man som redan missbrukar. Det som talar för kvinnan är att hon oftast lyckas bättre med vården än vad männen gör, berättar Bengt Svensson.

"Fallet blir djupare"

Programledaren Paula Yates som fick barn med rockstjärnan Michael Hutchence och sedan dukade under av droger är ännu ett tragiskt exempel på en lysande stjärnas tunga fall.

– Mansrollen är mer tillåtande med utflippande än vad kvinnorollen är. Samhället ger en hårdare stämpling av kvinnor som missbrukar och därför blir deras fall mycket större, sammanfattar Bengt Svensson.

Kate Moss, 31

Då hyllad "heroin chic" - nu sågad "cocain chick".

Agneta Elmegård

Publicerad: