”Hjälp! Jag är 40 och oskuld”

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem procent av alla svenska män har aldrig fått till det

Andy är medelålders – och har aldrig gått hela vägen.

Succéfilmen ”40 year old virgin” belyser ett mansproblem som de flesta talar tyst om.

– Gör som huvudkaraktären, ta hjälp av dina kompisar, råder Söndags sexolog Malena Ivarsson.

oskuld på vita duken Andy Stitzer (Steve Carrell) i succéfilmen ”40 year old virgin” är supertönten som aldrig får till det i sängen. Men man behöver inte vara en kuf för att man är oskuld – var tjugonde svensk har aldrig haft samlag.
oskuld på vita duken Andy Stitzer (Steve Carrell) i succéfilmen ”40 year old virgin” är supertönten som aldrig får till det i sängen. Men man behöver inte vara en kuf för att man är oskuld – var tjugonde svensk har aldrig haft samlag.

Grabbarna i filmen sitter och tar en bira. Plötsligt börjar huvudpersonen Andy Stitzer att skrävla om sina sexuella erövringar. Det går vägen ända tills han beskriver en kvinnas bröst som en sandsäck. Det är då han blir brutalt avslöjad – som oskuld.

Det har kallats det sista tabut och är förknippat med stor skam och skuld. Att inte kunna få till det i sängen, trots att man vill, är vanligt. Fem procent av alla svenska män har aldrig haft samlag. Och det är inga nördar det handlar om, utan normalsnygga killar som inte vågar ta initiativet.

Ofta handlar inte problemet om sex, utan om blyghet och rädsla för intimitet.

– Det kan bero på brist på självkänsla eller att man bara har haft otur – livet är orättvist. Då kan det vara bra att prata med någon, exempelvis en psykolog, säger Ulf Wideström, sexolog och rådgivare.

En del män har alltför stor respekt för det andra könet.

– De sätter kvinnan på en för hög piedestal – de tror att de inte kan ha sex med henne om de inte är förälskade, säger Malena Ivarsson.

Ulf Wideström känner också igen problemet.

– Jag tycker att man ska vara lite frimodig och prova en relation. Man behöver inte svära varandra evig trohet från början, säger han.

Komplex för sitt utseende är en annan vanlig orsak till att man drar sig för närhet.

– Jag har haft terapi med män som till exempel upplevt att kvinnan skrattat åt hans penis. De skulle hellre dö än att visa sig nakna, säger Malena Ivarsson.

En sak är säker: ju längre tid det går innan en man gör sin sexuella debut, desto svårare blir det.

– Hjärnspöket heter ”att vara bra i sängen”. Men det finns ingen som är bra i sängen – däremot kan man ha det bra, poängterar Ulf Wideström.

Att vara öppen om problemet gentemot sin partner är viktigt. Att berätta att man känner sig ängslig inför debuten behöver inte vara till ens nackdel – tvärtom.

– Det finns inget bättre sätt att få en djup kontakt, säger Ulf Wideström.

Vänner kan både vara ett bekymmer – och en tillgång. I filmen ”40 year old virgin” är det polarna som till varje pris försöker hjälpa Andy att bli av med oskulden.

Och idén är inte dum, tycker Malena Ivarsson.

– Att odla sina tjejkontakter är bra. Då kan du ta reda på hur du uppfattas av andra, säger hon.

Malena: Så vågar du ta steget

De vanligaste orsakerna till ofrivillig oskuld

Sara Milstead

Publicerad: