Super-daddyskolan

RELATIONER

Arne Höök: Så lätt shoppar du med treåringen

Foto: Arne och Eddie i mataffären.

Har ni sett Super-nannisarna på tv? Damerna med C-kupa och en blick som kan etsa kopparplåt?

Och har ni, som jag, märkt att Super-nannisarna undviker de RIKTIGT knepiga situationerna?

Det är då ni ska vända er till mig, Super-daddyn. Jag tar bara de svåraste fallen. I dagens lektion: middagshandla med en nästan treåring.

Det här behöver du:

 Dubbla mobiltelefoner

Hjälm

 Kopia på hemförsäkringen

 Benskydd

 Lugnande

Första steget är att välja butik, alltså att bosätta sig i rätt område. Gör så här: Undvik stadsdelar där du är hänvisad till Konsum, de bygger aldrig en butik där två kundvagnar kan mötas mellan vällingen och kaffet. Undvik stormarknader: skylten ”BEMANNAD LEKHÖRNA” gäller inte en nästan treåring, handlarna är för slipade för det. Välj i stället en medelstor butik med

a) minst två meter mellan hyllorna

b) fri sikt över hyllorna

c) så långt avstånd till bebyggelse att pensionärer och andra nöjesshoppare inte orkar dit.

Själv har jag hittat en Icabutik som nästan uppfyller alla kriterierna, det kostar bensin att ta sig dit men det är jag värd.

Steg 2: välj vagn. Det här sköter nästan treåringen åt en oerfaren förälder. Han/hon kan ALLT själv, och väljer barnmodellen av kundvagn, den som är full redan när du har lagt i mjölken.

Gör så här: Säg till barnet: ”Jag tycker du har blivit så stor att du ska ha en riktig vagn! Det är bara bebisar som tar leksaksvagnen.” Då tar nästan treåringen garanterat en stor vagn.

Steg 3: handla. Det här sköter barnet i den här åldern åt en oerfaren förälder. Han/hon skriker/plockar ”HALLONYOGHURT! GODISNAPPAR! RÄKOR!” allt eftersom hyllorna passeras.

Gör så här: Säg till barnet att han/hon får en Magnumglass efteråt om ni bara köper det som står på listan. Money talks.

Steg 4a: överlev shoppingen. Nästan treåringen vill själv både plocka varorna och lägga dem i vagnen – visst är det bekvämt?

Gör så här: Ställ barnet i kundvagnen (på med hjälmen). Gå ett första varv och låt honom/henne samla ihop de produkter som står upptill på hyllorna. Lyft ner barnet, gå ett andra varv och låt honom/henne plocka resten. Smyg upp ömtåliga varor i barnsitsen, det är det den är till för.

Steg 4b: låt andra kunder överleva shoppingen.

En nästan treåring med en halvlastad kundvagn är ortopedens mardröm. Hundratals hälsenor opereras varje år efter närkontakt med ett litet barns körvanor.

Gör så här:

Sätt benskydden bak på vaderna och gå som en mänsklig sköld framför ditt barn med vagnen. Om olyckan ändå är framme, se ansvarsdelen i hemförsäkringen.

Steg 5: kassan. Nästan treåringen vill själv lägga alla varorna på bandet, fast han/hon inte når att plocka ur vagnen.

Gör så här: Häng på barnet den ena mobilen och säg: ”Jag tyckte jag såg mamma därborta!” och peka mot mjölkdisken (alltid längst från kassan). När du betalat och packat kassarna, ring upp ditt barn och följ ljudet från signalen till rätt del av butiken.

Om något av ovanstående går snett, krama ditt barn, ta något lugnande och börja om från steg 1.

5 saker en förälder vill ha i en livsmedelsbutik

Arne Höök, journalist och pappa till Eddie och Ellen.

ARTIKELN HANDLAR OM