Relationer

”Säg ifrån, killar”

RELATIONER

Aftonbladets relationsexpert om tant-slemmen

Säg ifrån tydligt, och gör klart för kvinnan vad det är hon håller på med.

Det rådet ger Eva Rusz, leg psykoterapeut, till unga män som drabbas av kladdande, äldre kvinnor.

Unga killar som blir tafsade på av äldre kvinnor pratas det inte lika mycket om, som det motsatta förhållandet. Just därför kan det också vara svårt för killar att hantera kvinnor som kladdar. I flera mejl som kommit till aftonbladet.se vittnar killar om kvinnor som bara fortsatt och fortsatt, utan att omgivningen reagerat.

– Det är viktigt att vara väldigt tydlig, säger Eva Rusz. Säg ”Jag vill att du slutar tafsa” – genom att använda det ordet får kvinnan höra rakt ut vad det är hon håller på med.

– Gör också klart för henne att du tycker att situationen är obehaglig.

Smickrad först

En del killar reagerar inte förrän efteråt över kladdandet. Det är helt normalt att först känna sig smickrad över att någon visar intresse, även om det kanske sker på ett lite framfusigt sätt, säger Eva.

– Men efter ett tag kan det komma en känsla av att ha fått sin integritet kränkt. Det är väldigt obehagligt för alla, både kvinnor och män, att reduceras till ett objekt. Man blir ju som en sak, en vas eller vad som helst, som någon vill ha. Det finns ingen ömsesidighet i det.

Bryta mot normen

För kvinnorna som inte kan hålla sina händer i styr kan det till viss del handla om gränsöverskridande, tror Eva Rusz.

– Traditionellt så är det kvinnor som råkat ut för tafsande män. Det kan kännas spännande för dessa kvinnor att bryta mot gamla normer, att göra något som är lite förbjudet. Kanske är det en baksida av utvecklingen, att kvinnor tar till sig männens sämsta beteenden.

Anna Andersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer