”Jag får bara orgasm i sömnen”

RELATIONER

Läsarna ställde frågor till Linn Heed

   Linn Heed säger: Hej nu sitter jag framför datorn och hoppas på spännande frågor ifrån er...

Moderator säger: Då börjar vi!

Star säger: Hej!Jag Undrar när man kan börja ha sex?

   Linn Heed säger: Enligt lagen så är man "byxmyndig", det vill säga får ha samlag, när man är 15 år. Det är viktigt att våga känna efter själv. Vill jag verkligen det här, eller ställer jag upp för någon annans skull, för att jag inte vågar säga nej, för att alla andra har gjort det och så vidare? Det är inget fel att vänta med att ha sex. I en omfattande undersökning visade det sig att genomsnittsåldern då 50% av tjejerna hade samlagsdebuterat var 16, 2 år och för killarna var motsvarande ålder 16,8 år, observera att då hade fortfarande hälften inte samlagsdebuterat. Däremot att nyfiket utforska sin kropp med onani, smekningar och undersökande är ett viktigt steg i att lära känna sin kropp och vad man faktiskt gillar. Lycka till!

flores säger: hej, hur säkert är egentligen "dagen efter tabletter"? och om man har stadigt förhållande kan man då ta "dagen efter" tills man skaffar p-piller? för att vara på säkra sidan? (vet att du kommer rekomendera kondom nu, men frågar endå) tack på förhand!

   Linn Heed säger: För det första, dagen-efter-tabletter eller akut-p-piller är INGET preventivmedel. Det är två starka hormontabletter som är till i en akut situation. Man har 72 timmar, det vill säga 3 dygn på sig att ta tabletterna, och ju snabbare man tar dem efter det oskyddade samlaget, desto större effekt. Tabletterna förskjuter ägglossningen framåt i tiden, men är inget hundraprocentigt säkert kort för att man inte blir gravid ändå. På ungdomsmottagningarna får man tabletterna kostnadsfritt. Det är också viktigt att komma ihåg att tabletterna inte är något abort-piller, det vill säga är man redan gravid så hjälper de inte alls. Se till att skaffa ett fungerande preventivmedel så snart som möjligt. Kondom, javisst det är bra ur flera synvinklar. En oönskad graviditet eller en abort är inte två lägen som är önskvärda, eller hur?

Kristina säger: Hej! Har en fråga ang. orgasm! Jag har aldrig fått en orgasm i vaket tilstånd med en partner utan det har alltid skett i samband med en dröm när jag befinner mig i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet. Då upplever jag en stark njutning, men detta har aldrig skett med en partner. Är jag helt ovanlig eller finns det fler som jag? Hur ska jag göra för att få uppleva en orgasm vid samlag/oralsex som en "normal" människa?

   Linn Heed säger: Det finns kvinnor som vittnar om att de får orgasm vid sexuellt färgade/erotiska drömmar. Det brukar vara en häftig upplevelse och man kan faktiskt öva upp denna förmåga genom att stimulera sina sinnen innan man går och lägger sig genom att tänka mycket på sex och kanske läsa erotisk litteratur, det vill säga ladda upp inför drömmarna. Du behöver avsätta tid, ro och lugn för att uforska din kropp, i vaket tillstånd. Onanera, smek dig själv. Vad känns skönt och så vidare. Experimentera utan krav på att behöva uppnå orgasm. Ta reda på vad som är sexuellt upphetsande. Dem flesta kvinnor får orgasm genom att stimulera klitoris. Pröva att smeka dig själv med olika rörelser, tryck och intensitet. Övning ger färdighet och förhoppningsvis resultat. Lycka till!

lena säger: Jag har tappat lusten för sex. Har provat med att läsa erotiska böcker m.m. men det fungerar inte. Har du några bra tips på vad jag kan göra för att hitta den igen. Jag är precis fyllda 40 och jag vill inte ha det så här.

   Linn Heed säger: Försök att ta reda på vad som kan hänga ihop med din lustlöshet? Har du det stökigt i din relation? Befinner du dig i en stressig miljö på jobbet, med vänner, familj? Du är också i en ålder då hormonerna gör sitt till. Slemhinnor som blir torra och sköra befrämjar t ex inte sexlusten. Kanske kan du ta upp problemet med din gynekolog och se om du behöver några medicinska tillskott för att hjälpa kroppen på traven? Rent psykologiskt tror jag att det är viktigt att du funderar igenom vad du skulle önska, vilka behov du har och hur du och din partner kan ta er igenom detta tillsammans. Låt inte den uteblivna sexlusten börja gnaga på din självkänsla eller ditt självförtroende, då behöver du sätta stopp. Det finns också naturmedel i hälsokostaffären som vissa kvinnor tycker har effekt. Vitalizex är ett exempel på ett kosttillskott som sägs verka lusthöjande. Lycka till!

Anna säger: Hej! Jag hade klamydia för några år sedan och behandlades efter provtagning. Kan jag lita på att klamydian är borta efter detta? Enligt info var inte provtagning även efter behandlingen nödvändig.

   Linn Heed säger: Ja du kan lita på att klamydian är borta och att behandlingen, om du fullföljde antibiotikakuren enligt anvisningarna, har hjälpt. Man brukar inte göra en efterbesiktning, utan behandlingen är så pass effektiv att den hjälper. Känner du dock stor oro, eller tycker att du har besvär, så gör det ju ingenting att du går och klamydiatestar dig igen. Det är ett enkelt urinprov (kissa inte på två timmar före provtagningen) och du får svar inom en vecka. På ungdomsmottagningen kan du få tid snabbt.

Killen säger: Tjena Linn, hur vanligt är det att man som straight kan drömma om kontakter med någon av sitt eget kön?

   Linn Heed säger: Har ingen procentsiffra på hur vanligt det är, men det är absolut ingenting konstigt. Vi lever i en starkt präglad heterosexuell tillvaro, där det råder en heterosexuell norm, och det kan både kännas skamfyllt och besvärande att ens behöva erkänna för sig själv att man fantiserar om det egna könet. Det är inte alls ovanligt att man i porrfilmer hetsas upp av det egna könet, men man behöver inte definiera sig som varken bi- eller homosexuell för det. Genom att våga tillåta fantasier och att pröva gränser så blir man både tryggare och klarare över sin sexuella identitet, och det är absolut inget konstigt eller avvikande att drömma om det egna könet.

elin säger: hej linn! jag är en väldig osäker person men det har blivit bättre sen jag träffade min kille. men när vi har sex känner jag fortfarnde att jag inte kan visa hur skönt jag kan tycka att det är. vi har börjat ha oralsex och jag tycket det är mycket skönare än vanligt sex men jag vill inte ha det eftersom jag skämms att det bara är jag som har det skönt.

   Linn Heed säger: Vet du vad, Elin. Jag kan lova dig att din kille njuter enormt mycket av att få ge dig skönt oralsex. För de allra flesta killar är det otroligt upphetsande när en tjej njuter och tar för sig och dem får känna sig viktiga och sexuellt åtråvärda. Han ger dig ett skönt förspel som du njuter av. Lita på det! Bra sex handlar om att både ge och ta. Både kunna luta sig tillbaka och kunna vara den som tar initiativ och driver framåt. Sluta att skämmas. Din kille gör i alla fall inte det, var så säker.

nisse säger: Hej Linn. Jag är gift sedan 5 år och har tröttnat på "vanligt" sex.Min fru tycker att vi har det bra men jag skulle vilja ha lite mer spänning, gärna lack och latex. Vad ska jag göra?

   Linn Heed säger: Försök ta upp frågan med din fru. Inte så anklagande eller uttråkande, utan att du känner dig sugen på att upptäcka mera tillsammans med henne. Varför inte gå på sexuell upptäcksfärd tillsammans? För många människor så är det beprövade något som ger oss trygghet. Man vet vad man har, men man vet aldrig vad man får. Det innebär att vi kan uppvisa stort motstånd mot förändringar, som många gånger kan förbättra både relation, situation och upplevelser. Ta din fru i handen och visa henne att du verkligen vill att ni utvecklas sexuellt tillsammans. Du kanske inte skall börja med lack och latex, utan kanske med mindre "laddade" accessoarer. Kanske kan ni besöka en erotisk butik tillsammans och göra några gemensamma inköp som ni båda två är nyfikna på?

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

LISA säger: varför tycker inte jag att det är skönt att onanera? jag har försökt men det är inte skönt för fem öre, känns bara mekaniskt och konstigt. har jag för dålig fantasi? har haft sex ca 15 ggr sammanlagt under mit 25 åriga liv pga inget fast förhållande hittills. men de ggr jag haft sex har inte det varit speciellt skönt heller. känner mig orolig att jag är onormal...är jag det?

   Linn Heed säger: Hej Lisa. Du är absolut inte onormal. Däremot låter det som att du inte är riktigt överens med din kropp och att den osäkerheten sakta men säkert har spridit sig till en inställning en förhandsförväntan om att sex och onani inte ger så mycket tillfredsställelse. Man BEHÖVER absolut inte tycka om att onanera, även om många gör det och uppskattar det. Man är inte onormal om man inte smeker sig själv. Okej? Däremot hoppas jag att du kan investera lite tid i dig själv och tillåta dig att upptäcka mera av vad som finns på "smörgåsbordet". Man kan smeka sig själv på många olika sätt, med handen eller med någon sexleksak. Du kan stimulera dig själv mentalt med att odla dina sexuella fantasier, läsa erotisk litteratur eller titta på film. Ta det hela med ro och se det inte som en prestation eller en uppgift som du måste lyckas med. Min poäng är bara den att du fortfarande är ung och inte så erfaren, så det vore synd om du slängde igen dörren till ditt erotiska inre liv, bara för att du hittills inte har tyckt att det har givit så stor utdelning. Ta det lugnt, det fixar sig.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Idag var ni väldigt många som ställde frågor - alla kan tyvärr inte få svar men Linn chattar igen nästa onsdag. Välkomna tillbaka då.

   Linn Heed säger: TACK för idag. Vi ses till chatten om precis en vecka!