Relationer

Så fixar ni byggkriget i sommar

RELATIONER

Eva Rusz: ”Husrenoveringen blir lätt en strid på liv och död”

Ta det lugnt – det blir nog klart till slut ändå. Ta en paus i stället.
Ta det lugnt – det blir nog klart till slut ändå. Ta en paus i stället.

Sommartider är för många renoveringstider. Men mitt i allt byggdamm är det lätt att relationen knakar.

– Typiska sommarsaker, bygga eller lägga till båten, blir klassiskt nog ofta en strid på liv och död för många, säger relationsexperten Eva Rusz.

Det är under semestern som vi passar på att göra om. Nu är det äntligen dags för altanen att byggas, friggeboden ska upp eller så ska hela huset målas om.

Renoveringsplaneringen är utstakad och snart är jobbet i gång.

Men hur ska vi göra för att samtidigt vårda relationen när suckarna kommer, spikarna slås i fel eller brädorna plötsligt är slut?

– Bästa tricket är att ta pauser! Rör vid varandra, håll i handen, kramas och skratta. Det är jätteviktigt att ha roligt kring renoveringen, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Ältandet kan förstöra

Sluta älta misstag, är en viktig uppmaning.

– Slappna av och garva över att det inte blir som ni har tänkt er. Dra ned på perfektionismen och kraven. Ältandet kan förstöra så himla mycket. Ha en förlåtande attityd i sommar. Fråga dig: vad gör det egentligen om 100 år?

Innan varje projekt görs en hel del planering. Ibland bra att luta sig mot, ibland bra att fullkomligt strunta i, säger Eva Rusz.

– Var flexibel. Om det blir toppenfint väder så säg ’vi skiter i det här ett tag’. Var inte för stela, så att det blir absurt. Hela året anpassar vi oss åt regler, men på sommaren behöver vi öva på att avbryta en aktivitet utan att få skuldkänslor.

Renovera inte sönder relationen – här är Arga snickarens tips

Fem tips från Arga snickaren, Anders Öfvergård:

Om du är hemmafixare – lägg på tre gånger så mycket tid till vad du tror att det kommer att ta. Om du tror att det tar en vecka, så tar det tre.

Se till att planera jobbet otroligt noggrant och ha ALLT hemma när ni ska börja bygga. Betala de extra kronorna för att få allt material hemkört. Ni ska inte börja med att åka och handla.

Det är viktigt att låta hela familjen vara med om de vill. Det finns alltid, till 99,9 procent av fallen, en som är bättre på att bygga än den andre. Den som är bättre måste låta den andre vara med. Det blir väldigt mycket roligare då.

Jobba inte sent på kvällen. Sätt upp tider, ni kanske ska jobba mellan klockan 8 och 16 – inte längre och inte tidigare. Då vet hela familjen att då händer det saker.

Glöm inte av att njuta av det ni har gjort när ni är klara. Ät middag på den nybyggda altanen hela familjen, ge er själva beröm – och varandra! Titta på vad ni har gjort och njut.

Maja-Stina Fransson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer