”Så drömmer vi om sex”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Svenska män och kvinnor berättar om sina fantasier

Foto: ina agency

Brad Pitt eller Beckham i sängen. Och han får gärna ligga underst.

Svenska kvinnor blir allt mer aktiva i sina sexfantasier - och inspireras av porrfilm, visar Söndags stora nätundersökning.

I svenska folkets våtaste fantasier finns det inget som är förbjudet. Heta erotiska sommarnätter, sex på flygplanstoaletter eller när man meckar med bilen. Allt är tillåtet.

Över 15 000 läsare har deltagit i Söndags nätundersökning på Aftonbladet.se. Den visar att vi fantiserar om sex mer än någonsin, 75 procent av alla singelkillar som svarat har sexuella fantasier varje dag. Motsvarande siffra för singeltjejer är 45 procent. För männen toppar prinsessan Madeleine som önskepartner i fantasierna. Bland tjejerna är det skådespelaren Brad Pitt som ligger högst.

Nästan hälften av dem som svarat använder porrfilmer som en inspirationskälla till sina erotiska fantasier - och det gäller både män och kvinnor.

- Tillgängligheten till sex har ökat i form av porrfilmer och porr på internet, det gör att vi har en ständig källa att ösa sexfantasier ur. Allt fler kvinnor tittar också på porrfilm, säger Söndags sexolog Malena Ivarsson.

Är det någon skillnad på vad män och kvinnor fantiserar om nu jämfört med tidigare?

- I mina spalter kan jag se att det traditionellt kvinnliga och manliga börjar luckras upp allt mer. Allt fler kvinnor blir aktiva och tar för sig i sina sexfantasier, i stället för att vara passiva och ta emot. Män börjar få allt fler romantiska fantasier och blir mottagare av sex i stället för att själv bara ge.

- Den traditionella rollen har varit att kvinnorna tar makt över männen genom sin skönhet, att de förför männen. Nu börjar man se i de manliga fantasierna att också männen gör sig så vackra att kvinnorna inte kan motså dem, säger Malena Ivarsson.

Många kvinnor i undersökningen använder fantasier när de har sex med sin parter.

- Man vet sedan länge att kvinnor använder fantasin för att få i gång orgasmer, medan män är mer inställda på att prestera här och nu under själva sexakten, berättar Malena Ivarsson.

Ska man leva ut sina erotiska fantasier?

- Ja, i den mån de inte kolliderar med andra saker eller sårar någon annan. Fantasier som man absolut inte ska leva ut är de som handlar om övergrepp, incest och förnedring, säger Malena Ivarsson.

”Gangsterfantasier”, det vill säga hårda samlag där båda är med på noterna och där man hänger sig åt både det maskulina och det kvinnliga i sin personlighet kan vara okej att leva ut. Man behöver inte alltid vara så "sexuellt korrekt" i alla lägen.

- Men regel nummer ett är att man inte ska skada vare sig någon annan eller sig själv. Börjar man fantisera om incest, djur och pedofili ska man ta upp det med en terapeut, säger Malena Ivarsson.

Läs också:

Läs mer

Vilken känd man har kvinnor helst sex med i fantasin?

Vem brukar du fantisera om?

Vilken känd kvinna har män helst sex med i fantasin?

Agneta Elmegård

Publicerad: