Barnvagn tappade hjulen i rulltrappa

RELATIONER

...men mamman erbjuds ingen ny

Mitt i den branta rulltrappan lossnade barnvagnens framhjul. I sista stund räddades den sex månader gamla bebisen från att ramla nerför trappan.

– Barnvagnen bara rasade ihop, säger mamman Kedeiga Gullstrand.

Foto: TAPPADE HJULEN Det var här i rulltrappan upp från Slussens tunnelbanestation som bägge framhjulen på barnvagnen lossnade.

Lille Malik, sex månader, låg i en Emmaljunga Baby Edge, en modell som så sent som i februari återkallades för farliga bromsar. Baby Edge kostar 8 500 kronor och tillhör de dyrare modellerna på marknaden.

I torsdags lossnade plötsligt hela den främre hjulaxeln. Eftersom Kedeiga Gullstrand stod med sin barnvagn i en rulltrappa, rasade hela vagnen bakåt.

– En man framför mig skrek och slet upp Malik ur vagnen. Om han inte hade hjälp mig skulle barnet ha ramlat ner på rulltrappan, säger hon.

Butiken som sålt vagnen, Babyland i Barkaby, vägrar att ge pengarna tillbaka och erbjuder heller ingen ny vagn. Den gamla ska tas in för lagning.

– Men jag litar inte längre på att den är säker, säger Kedeiga Gullstrand.

Är det rimligt att en familj ska behöva lämna in en barnvagn två gånger för lagning?

– Vi reparerar i första hand. Det spelar ingen roll att det är en barnvagn, säger Ingrid Hallberg, butikschef för Babyland i Barkaby.

Enligt konsumentköpslagen har säljaren rätt att åtgärda felet genom reparation tre gånger innan köpet hävs. Om vagnen däremot anses vara en säkerhetsrisk är det produktsäkerhetslagen som gäller.

Emmaljungas vd Lage Persson vill inte kommentera barnvagnshaveriet.

Här är vagnarna som återkallats

Dessa vagnar tvingade Konsumentverket tillverkarna att återkalla i februari.

Samtliga vagnar i affärerna ska vara åtgärdade, men har du köpt en vagn före februari 2004 bör du lämna in den för reparation.

Helena Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM