Mejla

Åsa Erlandson

”De är gifta med publiken – inte varandra”

RELATIONER

Kändisparen ska tillfredsställa en hel värld

Är det bara jag som inte är ett dugg förvånad? Varje gång ett kändispar skiljer sig tänker jag att gäsp, det var ju bara en tidsfråga. De är ju gifta med publiken. Inte varandra.

Det finns en inbyggd paradox i att sitta hemma på kvällen och twittra om hur sexig ens partner är i sina nya underkläder – som sitter ensam i rummet intill. För det man gör just då är inte att flirta med honom eller henne, utan sina fans. Främmande människor som hela tiden kräver mer, som projicerar sina egna drömmar på kändisparet och som inte drar sig för att lägga sig i. Ända in i sängkammaren.

När Camilla & Martin gick i stöpet plöjde jag kommentarer som var magnetiskt bisarra. Bland styrkekramar och försäkringar från läsarna att det är helt okej för dem att vänta lite till innan de får mumsa på fler detaljer om separationen (vilket tålamod, va!?), haglade anklagelser och pekpinnar:
”Man känner sig lite dragen över näsan i och med alla fina twitter och skriverier om den lyckade stjärnfamiljen.”
”Vad förväntar ni er av en relation? Himlastorm, passion och hett sex livet ut?”
”Herregud, mastodontbröllopet ni höll, vad var det om inte kärlek? Lite trist och sorgligt faktiskt.”
”Det känns som att DU inte haft mycket att säga till om i förhållandet, då din fru verkar mycket bestämd.”

Kraschade kändispar påminner om topp fem–listan över varför man ska göra allt som står i ens makt för att aldrig bli känd. För Gud förbjude att behöva:
bli smygplåtad när man sitter på första dejten och svär över att man beställde in den mest osexiga rätten på menyn: tacos med massor av gräddfil.
se sitt förälskade glädjefnatt hånas av en hel värld (Jag kan fortfarande inte tänka på Tom Cruise utan att se honom skrikstudsa i Oprahs soffa).
bli lämnad i oktober och veta att ens lyckliga familj kommer fronta ett glossigt magasin till jul (Mama–förbannelsen: alla som visar upp sin kärlek skiljer sig inom ett halvår).
förklara sig för en massa anonyma idioter när ens eget hjärta är kraschat.
TRÖSTA dem.

Vi vanliga har fullt upp med att göra varandra nöjda. Ibland lyckas vi, ibland lyckas vi inte. Kändisparen ska tillfredsställa en hel värld och samtidigt putsa på sitt eget varumärke. Klart det inte går. Klart man glömmer bort varandra.

Det är som de där slitna orden som sägs på bröllop:
”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.”

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson