Relationer

Sjuåriga flickor vill bli smalare

Av: 

Magda Gad

RELATIONER

Vanligaste motivet: "För att bli nöjd med mig själv"

Kroppsfixeringen kryper nedåt i åldrarna.

Var femte sjuårig flicka önskar att hon vore smalare och i gymnasieåldern använder var åttonde extrema bantningsmetoder. 

– Föräldrar måste våga fråga hur deras barn tänker och lägga in andra värderingar i livet än hur man ser ut i kroppen, säger överläkare Ann Wallbom Fagraeus.

Forskare vid Uppsala universitet och Gävle högskola har följt 400 flickor i Uppsala under åtta års tid och ställt frågor om deras attityder till mat, vikt och motion.

Studien visar att var femte sjuårig flicka vill bli smalare. Och ju äldre de blir, desto mer kämpar de för att gå ner i vikt. På gymnasiet bantar nästan varannan flicka.

Forskare positiv

Josefin Westerberg-Jacobson, forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, ser det som glädjande att flickorna inte börjar banta på en gång när tanken om att bli smalare dyker upp.

– Det innebär att det finns tid för insatser. Inte minst gäller det att ifrågasätta det smalhetsideal som sprids i många medier och som ökar risken för att utveckla ett stört ätbeteende, säger hon till UNT.

De flesta flickorna uppgav att de försökte gå ned i vikt genom att äta nyttigare och träna mer. Men i 14- till 18-årsåldern använde mer än var åttonde flicka extrema metoder som att hoppa över måltider, kräkas, använda bantningspiller och laxermedel.

"Viktigt att pappor stöttar"

Ann Wallbom Fagraeus, överläkare i barn- & ungdomspsykiatri, har jobbat med ätstörningar sedan 1993 och har länge sett att smalhetsidealet kryper nedåt i åldrarna.

– Det vi ser allmänt är att vuxenvärldens krav på vad man ska klara av når allt längre ned i åldrarna. Det här med att "barn ska få vara barn" är svårt i dag, säger hon.

Enligt studien var flickornas motiv till att gå ner i vikt var många. De flesta svarade att de vill bli nöjda med sig själva, men många ville också undvika att bli retade i skolan och slippa gliringar från familjemedlemmar – särskilt från papporna.

– Tjejer som kommer in i puberteten är känsliga för kommentarer, speciellt från pappor, det har vi sett tendenser till i flera studier. Det är otroligt viktigt att pappor stöttar flickorna i att ha en naturlig pubertet, som innebär att man blir rundare och får kurvor, säger Ann Wallbom Fagraeus.

"Lycka handlar inte om vikt"

Mer än hälften av de flickor som försökte gå ner i vikt misslyckades och sämst gick det för dem som använde sig av extrema metoder.

– Flera studier visar också att de som går ner i vikt inte blir lyckliga. Att vara nöjd med sig själv ligger i andra saker än hur mycket man väger, säger Ann Wallbom Fagraeus.

Vad kan man göra som förälder för att stötta barnen?

– Föräldrar måste våga fråga hur deras barn tänker, hålla en öppen dialog och lägga in andra värderingar i livet än hur man ser ut i kroppen. Göra roliga saker ihop, ha ett familjeliv där man äter åtminstone ett par måltider tillsammans och uppmuntra barnen till att ha flera intressen.

– Det är också viktigt att mamman inte går runt och pratar om bantning, då blir det svårt för barnen att själva bli trygga i sin kroppsuppfattning.

Om barnen ändå börjar banta, vad ska man göra då?

– Man ska söka hjälp. Alla studier visar att man inte ska vänta för länge.

Publisert: