Panelen: ”Det måste vara naturligt att prata om sex med sina barn”

RELATIONER

”Blommor och bin”-snacket kan bli en svettigt pinsam upplevelse för både barn och föräldrar.

Hur undviker man det?

I panelen: Hannah Arnhög, VeckoRevyns sexrådgivare, Nisse Edwall, programledare för ”Hångla i P3” och ”Ligga med P3” och Maria Bergström, sexrådgivare på RFSU.

Hannah: – Jag tror att det är viktigt att inte fokusera på ”det stora snacket”. Diskussionen om kärlek, känslor och sex måste vara ett naturligt inslag i relationen med tonåringen, annars blir det krystat.

Nisse: – Som förälder ska man inte tro att man måste vara ”experten”. Det viktigaste är att man finns där och är lyhörd. Att man våga ta till sig vad sonen eller dottern faktiskt säger och känner.

Maria: – Och kom ihåg att du som förälder måste våga ta initiativet att prata. Det räcker inte att passivt tänka ”de kommer till mig om de vill prata”.

”Bryt isen”

Men hur bär man sig åt för att det inte ska bli krystat?

Maria: – Försök ta tillfället i akt genom att kommentera något ni ser på TV, fråga vad tonåringen tycker. Och gå inte direkt på de tyngsta frågorna, bryt isen med mindre laddade ämnen.

Hannah: – Ett bra sätt att avdramatisera är att fråga ”Hur är det i klassen? Är det några som har börjat ha sex?”.

Maria: – Precis. Då ger du din tonåring chansen att prata om sex, utan att prata om sitt eget sexliv. Det är viktigt att respektera sitt barns integritet. Ungdomar har också rätt att ha hemligheter.

Hur undviker man att det blir pinsamt?

Nisse: – Var inte rädd för det! Som förälder är det din uppgift att vara pinsam ibland. Vi tyckte själva att våra föräldrar var otroligt pinsamma, men vi lyssnade ändå.

Hannah: – Och ta chansen att kolla av ditt barns värderingar. Våga till exempel säga att man aldrig ­behöver göra något man inte vill. Även om din tonåring tycker att du är pinsam så behöver han eller hon få höra det många gånger.

Ska man ge sin tonåring kondomer?

Maria: – Absolut. Och om det känns krystat kan man avdramatisera det hela. Säg ”Här i skåpet ligger det kondomer, om någon skulle behöva”. Det kan vara till tonåringen själv, eller till en kompis.

Nisse: – Tillgången till kondomer när det väl är dags är otroligt viktig. Och kondomer är dyrt för en tonåring.

Hannah: – I samma veva är det bra att se till att ens barn vet var Ungdomsmottagningen finns. Då vet man att även om barnet inte pratar med en själv, så vet de var de kan få råd och stöd.

Motverka normer

Ska man prata om sex på olika sätt med söner och döttrar?

Hannah: – Absolut inte. Det är en förlegad fördom att den manliga och kvinnliga sexualiteten ser olika ut.

Maria: – Det är snarare viktigt att motverka de fastlagda normer som samhället i övrigt pådyvlar dina barn. Till exempel kan du som förälder inte förutsätta att ditt barn är heterosexuellt. Här kan det vara viktigt som förälder att i förväg konfrontera sina egna fördomar.

Nisse: – Du kan inte påverka när ditt barn har sin sexuella debut. Men du kan i god tid lära dem att uttrycka känslor och att respektera sig själva. Det är viktigare än något annat.

Fredrik Backman