”Skönhet sitter utanpå”

avÅsa Erlandson

RELATIONER

Åsa Erlandson:
Men din personlighet syns inte i några speglar

Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Nej, jag tänker inte dra det där om att skönhet kommer inifrån. Det är en klyscha som skitsnygga använder för att trösta oss andra, dessutom är den inte sann. Skönhet sitter utanpå, det märker jag också den dag på året jag sminkar mig och busschauffören plötsligt börjar hälsa.

Grejen är att det inte räcker. First impression does not last, för det märks ganska snart om någon inte har mer att komma med, eller är så

upptagen av sitt utseende att han eller hon håller på och checkar det hela tiden. Inget kan vara mer avtändande.

Visst bedöms man efter sitt utseende, hur gärna vi än pratar om inre värden. En perfekt figur får huvuden att vändas för ögat är blixtsnabbt och människan ibland en ganska enkel varelse. Men det är upp till oss att bestämma hur vi hanterar det. Låter vi utseendet styra varje aspekt av livet, eller finns det en inre trygghet som väger upp? När andra människor märker att du är nöjd med dig själv, kommer de bli mer positiva. För din personlighet syns inte i några speglar.

Spegelslaven Kjerstin Gruys har bestämt sig för att inte titta på sig själv under ett år. Och det är klart, om det har gått så långt att spegeln kan förstöra dagen är det kanske dags för avvänjning. Precis som med andra sorters missbruk. Frågan är om det hjälper i det långa loppet. Vad jag kan se på bilderna är Kjerstin Gruys en rätt vanlig tjej, att hon ändå har sådana grava issues tyder på att det finns betydligt djupare problem bakom spegelbilden.