Modell dog under visning

RELATIONER

Nu reagerar modevärlden på sjuka ideal

Modeller som segnar ner och dör, modeller som stängs ute från jobb för att det är för magra.

I modevärlden tycks kroppsidealen bli allt mer krävande – men vem har ansvaret för det och vad kan man göra åt det?

I augusti i år föll den uruguayska modellen Luisel Ramos ihop under en modevisning och dog. Hon var bara 22 år gammal men efter flera veckors hård bantning orkade inte hennes hjärta längre.

Det tragiska dödsfallet gav eko även i den hårda modevärlden och några veckor senare, när modeveckan i Madrid skulle hållas, så införde man där ett BMI-krav. Modeller med ett BMI under 18 – vilket innebär att en kvinna på 175 cm måste väga åtminstone 56 kilo – fick inte vara med. 30 procent av de modeller som skulle ha arbetat blev därmed av med sitt uppdrag.

”Diskriminering”

Men det spanska tilltaget uppskattades inte av branschen.

– Jag förstår att de vill ha sunda, vackra kvinnor men är inte detta diskriminering mot modeller? Det här kan förstöra karriärer för naturliga ”gasell-liknande” modeller, sa till exempel Cathy Gould, chef för modellagenturen Elite i New York, till Reuters.

Ryan Brown, PR-chef på samma agentur, menade att det är dagens designers som vill ha de allt magrare modellerna.

– De vill inte ha former längre. Men det vore trevligt om det kunde bli en ändring på detta, sa han till msnbc.

Friskhetsintyg

Få andra modeveckor valde att följa Madrids exempel. Till exempel var det inga problem för de magra modeller som fått arbetsförbud i Madrid att få jobb under modeveckan i London, som anses vara betydligt med inflytelserik än den i Madrid.

Milano, ett av modevärldens verkliga centra, har dock tagit ett steg i den spanska riktningen. Vid de stora visningar som kommer att hållas i stan i februari nästa år måste alla deltagande modeller kunna visa upp ett friskhetsintyg från läkare.

Läs mer:

Anna Andersson