Barnskötare förbjuds vara ensamma med barn

avMikael Stengård

RELATIONER

Danderyds kommun tar till drastisk åtgärd efter avslöjande om sexbrott

Foto: Colorbox
Avslöjandet om mannens brott har fått Danderyds kommun att ta till drastiska åtgärder. Inga barnskötare eller förskolepersonal får nu schemaläggas så att de blir ensamma med barnen. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

I lördags 20 februari häktades en barnskötare misstänkt för sexövergrepp mot barn på en förskola i Danderyd .

Nu har all barnskötare och föreskolepersonal i kommunen förbjudits att vara ensam med barn.

Förbudet gäller på kommunens alla skolor.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för att ha förgripits sig sexuellt på barn på en förskola. Mannen misstänks även för barnpornografibrott, uppger Dagens Nyheter.

Avslöjandet om mannens brott har fått Danderyds kommun att ta till drastiska åtgärder. Inga barnskötare eller förskolepersonal får nu schemaläggas så att de blir ensamma med barnen.

"Omöjligt"

– Förmodligen är det omöjligt att helt komma ifrån ensamarbete, men vi ska noga gå igenom hur arbetsdagarna ser ut för att i så stor utsträckning det är möjligt undvika det, säger Tommy Fabricius, produktionsdirektör på kommunen, till Dagens Nyheter.

Förbudet har införts på alla kommunens skolor och gäller tillsvidare.

Tommy Fabricius att det främst är vid öppning och stängning som personal tidigare har varit ensamma med barnen.

Inget svar

Varför kommunen inte har infört förbudet tidigare vet han inte.

– Jag har inget svar på det annat än att vi bedömt vår verksamhet som säker och funktionell. Enligt flera sakkunniga vi varit i kontakt med är det så att tittar man på domar som fallit i liknande fall så ser man en spridning över hela dagen – övergreppen har skett väldigt ögonblicksmässigt, säger han till DN.

Åtal mot den misstänkte mannen ska väckas före den 25 februari.