”Då har man ju bara vänt på steken”

Läs Daniel Pernikliskis krönika

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Om någonting inte fungerar så bra så får man pröva med någonting annat.

Nu har männen varit vid makten i alla tider och det är ju bara att konstatera: Det har inte gått så himla bra. I alla fall inte om man frågar planeten hur den egentligen mår.

Därför borde man jubla när man får ta del av Arne Jernelövs rapport ”Amazonia – den framtida värld där kvinnor styr”, utgivet av Institutet för Framtidsstudier.

Allt pekar nämligen på att kvinnorna kommer att styra om trettio år.

Så ser utvecklingen ut och verkar inte vara på väg att ändra kurs.

Det skulle innebära att klassiskt kvinnliga värderingar som omsorg om människor och miljö skulle prägla världen i mycket högre utsträckning än idag.

Och den som inte tycker att det skulle vara bra är antingen ond eller korkad.

Det man dock genast blir nyfiken på är om dessa värderingar verkligen är kvinnliga, eller om de har blivit det, framodlade i en värld där de andra värderingarna har varit upptagna av männen.

Om det är det sistnämnda så finns ju alltid en risk att värderingarna då försvinner vid ett ”maktskifte”. Skulle det å andra sidan finnas rent biologiskt kvinnliga värderingar så innebär det att de biologiskt manliga värderingarna, vilka de än må vara, kommer att åsidosättas om kvinnorna har makten.

Då har man ju bara vänt på steken.

Varifrån värderingarna än kommer kan det aldrig vara bra med ett bestämmande kön.

Om man tror på jämlikhet alltså.

Eller så är det så det måste bli, att ”det andra laget” får bestämma en tid.

Så får man reflektera över det och rikta in sig på ett tredje gången gillt, då man kan göra ett lag av två. Om man tror på jämlikhet alltså.

Publisert: