”Ensamstående pappa hetast på köttmarknaden”

RELATIONER

Läs Åsa Erlandsons krönika

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

När dejtingsåpan ”Ensam mamma söker” startade var det inte bara annonskåta TV3–chefer som skulle bli vinnare i takt med att deltagarna gifte sig eller blev gravida. Äntligen skulle statusen för singeltjejer med barn ökas också, till och med bli lite teveglamourös.

Fyra år och 40 000 skandallöpsedlar senare kan vi konstatera att det knappast blev så. Istället har en annan förälder i tysthet seglat upp som varumärkesvinnare – den ensamstående pappan är hetast på köttmarknaden.

Alla älskar honom! Han kan helt enkelt inte bli fel:

1. Unga singeltjejer attraheras av erfarenheten den dag man själv står där förvirrad med ett litet knyte i famnen.

2. Äldre singeltjejer slipper äggstressa, det blir barn i familjen ändå.

3. Singeltjejer som redan har barn tycker det är skönt att slippa kläckkravet när de bildar ny familj.

Ensamstående mamma andas ont om tid. Ensamstående pappa utstrålar trygghet och ansvar.

Han behöver inte ens vara särskilt snygg eftersom markerade käkben inte är till mycket hjälp i livet med barn. Humor och en jordnära inställning till livet är betydligt viktigare för att överleva kaosnätter och stressiga dagismorgnar.

Givetvis är det ingen en dans på rosor att börja ragga som ensamstående pappa. Det är det inte för någon och efter tio år med samma tjej är man kanske dumpad med ett självförtroende i botten eller åtminstone ganska ringrostig. För att inte tala om hur tufft det kan vara när man väl träffar någon och ska kliva in där som någon slags ställföreträdande fadersfigur. Men det finns ett skäl till att såpan ”Ensam pappa söker” inte finns.

ARTIKELN HANDLAR OM