Familjerelationer

Fredrick Federley får barn – med bästisen

Av: 

Kristina Edblom

RELATIONER

Valde privat klinik trots att det är olagligt: Jag vet att jag kommer bli curlingpappa

SNART PAPPA  Efter flera års försök med hemmainsemination bestämde sig Fredrick Federley och hans väninna för att testa IVF-behandling på en privat klinik. Nu väntar de barn i december. Om det blir en flicka ska hon heta Idali Blanca Johanna. Mammorna på bilden har ingenting med Federleys blivande föräldraskap att göra.
SNART PAPPA Efter flera års försök med hemmainsemination bestämde sig Fredrick Federley och hans väninna för att testa IVF-behandling på en privat klinik. Nu väntar de barn i december. Om det blir en flicka ska hon heta Idali Blanca Johanna. Mammorna på bilden har ingenting med Federleys blivande föräldraskap att göra.

Fredrick Federley, 33, ska bli pappa.

Efter flera år av försök lyckades han och en tjejkompis bli gravida med provrörsbefruktning.

– Om det blir en flicka ska hon heta Idali, säger han.

Det har gått tolv veckor sedan behandlingen lyckades och riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) kan inte bevara hemligheten längre.

Det märks att han är ivrig och förväntansfull. Men också lättad.

– Vi har försökt i tre år med hemmainsemination. Det är ju så de flesta gör. Det är en så otrolig press hela tiden, säger han.

”Barnets bästa”

Fredrick Federley hade drömt om barn i många år när han och en av hans bästa vänner bestämde sig för att försöka tillsammans.

– Vi har verkligen fokuserat på barnets bästa. Båda har bra jobb, bra lägenheter, hon har flyttat så att vi ska bo nära varandra och vi har lantställe ihop så vi umgås väldigt mycket.

Vad har varit svårast?

– Besvikelserna när det har gått åt pipan. Hoppet varje gång mensen är sen.

Inga kontrollfrågor

Till slut sökte de hjälp på en privat klinik och inledde IVF-behandling. Egentligen är det olagligt att hjälpa kompisar som vill bilda familj – bara gifta och sambor har rätt till assisterad befruktning i Sverige.

Men Fredrick Federley och hans vän fick aldrig några kontrollfrågor om de var ett par och han är övertygad om att många inom sjukvården ser mellan fingrarna.

– Rent juridiskt hade vi kommit undan med att vi har gemensam adress på landet.

Ingen vet hur många vänner som går ihop och bildar familj. RFSL säger att det vanligaste är hemmainsemination men att det också förekommer att paren får hjälp på klinik.

– Det är vanligt. När mina hbt-vänner är med barn, så är det ju ofta så här det har gått till, säger Fredrick Federley.

För att undvika en diskussion om vart skattepengar går valde han och mamman en privat klinik.

– När jag berättade om min barnlängtan i tv var det massor som sa ”jaha, nu ska skattebetalarna betala för att bögarna ska få barn”. Jag kan hälsa dem att behandlingen kostade 60 000 kronor.

Är du rädd för den typen av reaktioner?

– Nej, och jag är beredd att ta den diskussionen. Jag anser inte att någon annan har rätt att moralisera över någon annans liv.

För surrogatmödrar

Politiskt är Fredrick Federley för en betydligt mer liberal familjepolitik än sina parti- och alliansvänner. Han tycker att alla över 18 ska ha rätt till hjälp med assisterad befruktning och är för surrogatmödraskap.

– Det är inte upp till samhället att avgöra i vilka konstellationer vi skaffar barn.

Hans eget barn är beräknat till den 10 december och om det blir en flicka ska hon heta Idali Blanca Johanna. Pojknamnen är inte riktigt klara ännu.

Hur tror du att det kommer att förändra ditt liv att bli pappa?

– Redan nu är jag konstant orolig för att något ska gå fel. Det är också skönt att ha något som kommer före jobbet. I arbetslivet i dag är barn den enda legitima ursäkten att inte prioritera arbetet.

Vad tror du att det kommer att innebära för din politiska karriär?

– Inte så mycket, vi har dagis i riksdagen och dagis här. Snarare är det så att det kanske blir mer rutiner. Nu jobbar jag nästan dygnet runt.

Hur tror du att du kommer att bli som pappa?

– Jag vill inte vara en curlingförälder men jag vet att jag kommer att bli det. Jag är för blödig.

I Hammarby sjöstad där Fredrick Federley bor är det tätt med barnvagnar. Nu längtar han efter föräldralivet.

– Jag älskar det. Jag ser fram emot att dricka latte vid tio med de andra papporna. Det är så mycket snygga hemmapappor här. Damerna får hålla i gubbarna, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer