Nu satsar Kanal 5 på 8-åringar i ”Big Brother”

Av: Kristoffer Törnmalm

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnpsykolog: ”Sorgligt, förskräckligt och oetiskt”

SKANDALSÅPA Deltagarna i tv-serien som har skapat en rejäl debatt i England.
SKANDALSÅPA Deltagarna i tv-serien som har skapat en rejäl debatt i England.

Skandalprogrammet sågades när det sändes i England.

Nu satsar Kanal 5 på Big Brother – för barn.

– Det är sorgligt, förskräckligt och oetiskt, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius.

Nu är det premiär för Kanal 5:s nya satsning ”Föräldrafritt”. Den kontroversiella dokumentärserien från England går, likt Big Brother, ut på att stänga in människor i ett hus fullt av tv-kameror. Skillnaden är att i den här serien är det barn i åldrarna 8–11 som stängs in under två veckors tid.

Massiv kritik i England

– Serien skapade rejäl debatt i England när den visades där. Vi vill visa vad som var upphov till den debatten, säger Dan Panas, presschef på Kanal 5.

Kritiken mot programmet har varit massiv i England. Kanal 5 förväntar sig att serien kommer att skapa debatt även i Sverige.

– Programmet är skrämmande och fascinerande, och ställer frågan vad händer med barn när vi lämnar dem utan uppsikt under en längre tid. Det kommer att väcka reaktioner, säger Dan Panas.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Bup i Stockholm, fick se första avsnittet. Hon blev illa berörd av skandalprogrammet.

– Jag blev väldigt sorgsen och fick ont i magen. Jag bara hoppas att detta inte blir någon framgångsrik serie. Det är oetiskt och kan till och med vara farligt för barnen att vara med om, säger hon.

Ingen svensk variant

Enligt Dan Panas kommer det aldrig att bli tal om att göra en svensk variant av programmet.

– Det kan jag försäkra, säger han.

Men är det verkligen etiskt att sända programmet?

– Etiken är en fråga för programmakarna i England. Programmet är ett fenomen och vi visar det för att beskriva vad som startade debatten.

Publicerad: