Relationer

– Vi vågade byta liv totalt

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

Svenska barnfamiljer vågar följa drömmen och flytta utomlands

Började om "Vi behövde åka bort för att komma hem", säger Petter Johansson om nya livet i Spanien med sambon Marie Barrling och sonen Mio.
Började om "Vi behövde åka bort för att komma hem", säger Petter Johansson om nya livet i Spanien med sambon Marie Barrling och sonen Mio.

En del tror att friheten försvinner när första barnet kommer.

För Marie Barrling, 28, och Petter Johansson, 31, var det precis tvärtom.

När sonen Mio föddes i april slog de till. De sålde lägenheten, slutade på sina tv-jobb och flyttade till ett litet hus i Spanien.

"För första gången i mitt liv gör jag precis vad jag vill", säger Marie Barrling.

De hade inte planerat och trånat efter drömmen utomlands under flera år. Nej, idén kom under semestern på Mallorca i somras.

– Jag sa till Petter att "jag vill inte åka hem". Jag ville stanna kvar. Och sen gick allt väldigt snabbt, berättar Marie Barrling.

Hon och sambon Petter Johansson bestämde sig i början av augusti och den första september flyttade de ned. Då hade de sålt en lägenhet, slängt eller skänkt nio tiondelar av sina saker och magasinerat resten. Kvar fanns två stora resväskor. Och sonen Mio, såklart.

Han var ingen bromskloss. Det var han som fick dem att våga.

– Jag tror att vi båda var på väg in i våra olika roller som mamma och pappa. Jag som pappa skulle jobba och fick begränsad tid med Mio, säger Petter.

Inga krav

– Ja, största skillnaden innan Mio och Spanien är att vi levde ett liv för andra, inte för oss själva. Det fanns så många krav, förr kunde jag bara "leva av dagar" och längta efter nästa lediga dag. Nu är varje dag en bra dag där jag gör exakt vad jag vill. Vi äter vad vi vill, vi har jättelite grejer och slipper så mycket yttre påverkan, säger Marie.

Hon har just nu föräldrapenning och har även tänkt frilansa. Petter är sportkommentator för Canal+ och får hjälp av Marie, som kan spanska.

– Förr räknade jag bara jobb som syntes. Jag jobbade med tv, jag syntes – och då räknades det. Nu kan jag hjälpa Petter i hans jobb, utan att det syns vad jag har gjort, men det är jättekul och räknas ändå, säger Marie.

De hyr ett litet hus på 57 kvadratmeter, en del av en gammal vingårdsruin.

– Vi lever ett väldigt enkelt liv, menar Petter. Vi köper bara det vi behöver, inte det vi har råd att köpa. De hyr huset till och med maj, planerar en sommar i Sverige, men tänker inte längre än så.

En del oro

– Innan vi reste tänkte jag på att jag egentligen måste gå till BVC med Mio varje månad, annars är jag ingen bra mamma. Eller att vi måste sätta honom i dagiskö. Jag funderade även en kort stund om de skulle ha mat till Mio i Spanien, säger Marie och skrattar. Petter upplyste mig om att det finns barn där också.

Publisert: