Fler aborter vid kromosomskada

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet barn som föds varje år med Downs syndrom har varit konstant i Sverige sedan 1978 trots att medelåldern bland barnafödande kvinnor har ökat kraftigt vilket ökar risken. Allt fler väljer att göra abort i stället för att föda barnet.

År 1999 beslöt drygt hälften av kvinnorna, 53 procent, att göra abort om det visade att barnet de bar hade kromosomfel. Den andelen hade ökat till 67 procent i fjol, enligt Socialstyrelsen.

– Jag tror inte att ökningen beror på en attitydförändring utan snarare på att metoderna för fosterdiagnostik förfinats, säger Marita Wengelin, talesperson för Svenska Downföreningen.

Enkelt blodprov i framtiden

Samtidigt som samhället blivit öppnare i sin syn på personer med utvecklingsstörning görs ansträngningar för att med hjälp av allt bättre tester kunna hitta dem innan de föds.

Under 2009 erbjöd mer än hälften av Sveriges landsting så kallade KUB-tester, en kombination av ultraljud, biokemisk analys och kvinnans ålder, för att bedöma risken för Downs syndrom.

Snart kommer blivande mödrar att erbjudas ett test där de med ett enkelt blodprov kan få besked om fostret är friskt eller inte.

– Vad som driver den utvecklingen är svårt att ringa in. Jag hoppas innerligt att det inte är ett ekonomiskt perspektiv, säger Marita Wengelin.

Fler KUB-tester

Den största förändringen under de tio år jämförelsen avser är införandet av KUB-tester inom många landsting.

Dessa görs väldigt tidigt i graviditeten och innebär att många kvinnor slipper att göra riskabla fostervattenprov.

– I och med att man gör de här testerna så tidigt i graviditeten så avbryter man graviditeter som nog hade blivit spontana missfall i stället, säger Karin Källén, utredare vid Socialstyrelsen.

– Det är lite grann av medaljens baksida att det finns flera kvinnor som nog hade sluppit att gå igenom en abort för förmodligen hade det blivit ett missfall, säger hon.

TT

Publicerad: