Relationer

"Blondinbella" vill skrota jantelagen

Av: 

Åsa Erlandson

RELATIONER

Tjejer, dags för en riktig egoboost!

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip tar i sin nya bok upp hur du sätter dig själv i första rummet.
Isabella ”Blondinbella” Löwengrip tar i sin nya bok upp hur du sätter dig själv i första rummet.

Mobbning, komplex och kärleksproblem. Isabella Löwengrip, 19, har tampats med alltihop.

Nu vill hon hjälpa andra med boken ”Egoboost”, en överlevnadsguide för unga tjejer.

Isabella är mest känd för sin blogg med det provocerande namnet ”Blondinbella”. När hon nu ger ut sin första bok använder hon ytterligare ett uttryck som väcker känslor. Ego.

Men det handlar inte om att ta plats på andras bekostnad utan om att veta sitt eget värde, säger hon. ”Egoboost! Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer” (Forum) är en handbok med olika teman och konkreta tips.

– När man sitter där på bussen på väg till skolan och livet är åt helvete ska man kunna ta upp boken och se att det kanske inte är så farligt ändå, säger Isabella Löwengrip.

Åkte till psykakuten

Problem som tas upp är till exempel när föräldrarna skiljer sig, pojkvännen gör slut, ångest och mensmage. Kanske inte världens största katastrofer även om det känns så just då. Själv åkte Isabella till psykakuten när hon blev dumpad av en kille för några år sedan.

– De tog det inte på allvar men man måste göra det. Ingen har tidigare tagit upp det lilla och gjort det stort.

Isabella har skrivit boken själv utan hjälp av någon psykolog eller coach.

Vad gör dig till en bra författare till en sådan här självhjälpsbok?

– För att jag har varit med om det mesta. Jag har ingen speciell utbildning men har verkligen jobbat med mig själv och lärt mig hantera problem väldigt bra. På bloggen har jag kontakt med hundratals tjejer varje dag och blir som en slags psykolog, säger hon.

Hon vill tvätta bort den negativa klang som ordet ego utstrålar.

– Om man ska kunna hjälpa andra måste man sätta sig själv i första rummet. Det finns inga andra böcker som handlar om det.

För tonåringar och uppåt

Även om bokhandlarna översvämmas av en litterär lyckovåg just nu med titlar som ”Självkänsla nu!” och ”Tankar om glädje och vardagslycka” riktar sig de flesta till yngre och äldre kvinnor. ”Egoboost” är tänkt att fylla ett tomrum för tjejer från 14 år och uppåt. Killarna får leta någon annanstans, här är tonen väninnor emellan.

– Jag har själv alltid sökt råd hela tiden men böckerna handlar om när man till exempel skiljer sig. Förutom ”Grynets bok” finns det inget för unga tjejer.

Steget mellan mobbning och ätstörningar och att peppa sitt ego i största allmänhet är väldigt långt. Hur får du det att hänga det ihop

i boken?

– Kapitlet om ätstörningar riktar sig inte till dem som har varit drabbade i många år utan de som nyligen har börjat hoppa över lunchen. När det gäller mobbning har jag blivit utsatt både i skolan och av medierna och skriver om hur man kan tackla påhopp.

– Boken är stöttande och försöker visa att livet inte behöver vara svart ­eller vitt, skit och elände. Man kan faktiskt ha en fantastisk tonårsperiod, ­säger Isabella Löwengrip.

Isabella Löwengrip

Född: 21 oktober 1990.

Bostad: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo med Nils Grundberg.

Känd: Startade bloggen ”Blondinbella” vid 14 års ålder. Den skulle först användas till reklam för ungdomsfester. Många provocerades av MUF-medlemmen, men hon blev också en förebild för många unga tjejer. Bloggen beskriver en vardag med allt från kändisfester, politik och föreläsningar till relationen med sambon och har varje vecka hundratusentals besökare. Hon har kritiserats för produktplacering i bloggen, och granskats av Konsumentombudsmannen.

Entreprenör: Är vd för Blondinbella AB, som säljer annonser och driver bloggens kommersiella verksamhet. Driver nätbutiken Bellme.

Aktuell: Med första ­boken ”Egoboost! Överlevnadsguide för unga ­tjejer”.

Publisert: