”Får avsmak när man tittar”

RELATIONER

Het läsardebatt kring åttaåringarna som dansar lättklädda på uppvisning

1 av 2 | Foto: Aftonbladet.se igår.

Fem amerikanska småtjejer som dansar i underkläder får Aftonbladets läsare att reagera:

”Osmakligt! Hur kan föräldrar exponera sina barn som sexobjekt? Det måste vara julafton för äckliga pedofiler att gå på dessa föreställningar”, skriver en av läsarna.

Angela Weihs, som jobbar med barnmodeller, känner också avsmak inför klippet.

– Jag förstår att folk blir upprörda. Jag reagerar mer på kläderna, de sexiga underkläderna, än dansstilen. Samtidigt förstår jag föräldrarna som inte tänkte att klippet skulle spridas så brett. Hade det bara visats på en familjeföreställning hade det inte känts lika... äckligt.

I Angela Weihs jobb som delägare i barnagenturen Cute Kids måste hon fatta beslut om vad barnen ska – och inte ska – klä sig i.

– Vid en visning nyligen valde vi bort att låta barnen visa bikini. Vi ville inte utsätta dem eller föräldrarna för den frågan. För du vet aldrig var bilder hamnar.

Typiskt amerikanskt?

Aftonbladets läsare som såg det amerikanska klippet reagerar på föräldrarnas agerande: ”Sånt här är sjukt, det här visar hur dagens föräldrar har blivit när dom inte ens reflekterar över vad dom utsätter sina barn för”.

En annan skriver: ”Typiskt amerikanskt!”

– Det finns nog föräldrar i Sverige som också skulle göra så här, men det finns inga pengar här. Det finns det där, säger Angela Weihs.

Hur mycket ansvar tar de föräldrar som du möter?

– De litar på oss. Vi väljer noga vilka fotografer som vi arbetar med och jag tror att det inger trygghet att jag själv har massa barn.

”Gulligt hemma”

”Det är inte bara klädseln, dansen med. Varför 8-åringar ska dansa som strippor vet jag inte”, skriver Teena, 26.

– Det är svårt. Jag tycker att man får sätta dansen i sitt sammanhang. Mycket ligger ju i beskådarens öga. Hemma kan det vara okej och gulligt att barnet smetar på läppstift och tar på sig långa halsband, men på bild eller film kan det bli fel, säger Angela Weihs.

Bara roligt?

Jumal, 64, skriver: ”Men se igenom detta och se att tjejerna är otroligt duktiga, de tycker det är roligt... de är inte oanständiga, det är betraktaren som är det.”

Även de amerikanska tjejernas föräldrar svarade att deras döttrar tycker att det är roligt.

Men ska barn få göra allt som är roligt eller var ska gränsen dras?

– I detta fallet känns det till exempel inte som att barnen själva har valt kostymen. Där har föräldrar ansvar att presentera vad barnen ska ha på sig. De har det yttersta ansvaret, säger Angela Weihs.

ARTIKELN HANDLAR OM