”Läskigt - men man vinner så sjukt mycket”

RELATIONER

Henok, 33, sa upp sig och blev ölbryggare

Foto: ”Om jag ska ge några tips? Testa idén i praktiken! För mig var det avgörande – att komma ifrån idéstadiet”, säger ­bryggaren Henok Fentie.

Första egna ölet bryggde han hemma i köket.

I dag exporterar Henok Fenties bryggeri till 25 länder och omsätter 10 miljoner kronor.

- Att säga upp sig var som att cykla utan stödhjul, läskigt till en början, säger han.

Att ”jobba för sig själv” har varit en dröm för ­Henok Fentie, 33, sedan högstadiet. Men att just öl skulle bli hans rus var lite av slump. Efter managementstudier i London flyttade han hem till Stockholm och fick jobb på en hotellkedja - för att hjälpa till med expansionen av deras ölpubar.

Började hemma

Där, bland tappkranar med det ena hantverksmässigt bryggda ölet mer avancerat än det andra, väcktes fascinationen.

- Min idé var att brygga en bro mellan den värld jag upptäckt - hantverksöl - och den värld som jag själv rörde mig i, krogvärlden, med stor stark ­hela kvällen.

Experimenterandet påbörjades hemma i köket på Södermalm, och mitt i diskbänksbryggandet sammanföll Henoks ökande tristess över 9-5-jobbet med att hans blivande fru Moa fick jobb i Bryssel.

- Jag sökte en vidareutbildning, tog bryggandet med mig och flyttade. Belgien är ju ett ölland, allt handlar liksom om öl - går du till kebaberian så har de tio olika öl bryggda av munkar, säger han.

Något år senare, tillbaka i Sverige, hade Henok utformat ett recept som han var riktigt nöjd med och som nu låg och jäste i tanken.

Och när kompanjonen Karl Grandin designade första flaskan hade de plötsligt en färdig produkt - Leon, efter Henoks nyfödde son.

- Känslan när jag första gången såg folk gå runt på Riche i Stockholm och dricka vår öl direkt ur flaskorna... Det var nästan overkligt.

35 olika sorter

I dag står bryggarduon bakom omkring 35 olika ölsorter, varav några finns i Systembolagets fasta sortiment.

Och till slut skrev ”försiktighetsgeneralen”, för att låna Henoks egna ord, äntligen under sin avskedsansökan.

- Det var jävligt läskigt, jag är inte lagd åt risktagarhållet. Men man vinner så sjukt mycket.

Som ­vadå?

- Som söndagarna. Jag har haft söndagsångest i hela mitt liv, nu är den helt borta.