Vi har problem med kärleken

Anna har svårt att hitta killar som håller måttet.

Carina vill definitivt inte bli sambo igen.

Bengt är svartsjuk på sin Liselott.

Kärlek är inte bara en dans på rosor. Här berättar vanliga svenskar om sina kärleksbekymmer.

Anna Ehlén, 27, jobbar som formgivare och har varit singel i över fem år. Hon har haft kortare relationer de senaste åren, men det är alltid hon som gör slut. Anledningen är att männen hon träffar inte håller måttet.

– Jag har alltid varit väldigt kräsen vad gäller killar. Förut var det ännu värre, då var det ett krav att de skulle vara snygga och perfekta. Men med perfekt menar jag inte att de var underbara killar; tvärtom så föll jag under en längre tid enbart för riktiga svin, den typen som är otrogen, vet om att han ser bra ut och gärna utnyttjar tjejer. Ofta var dessa killar också upptagna och hade redan flickvänner. Jag vet inte riktigt varför jag föll för upptagna killar, men antar att det kändes säkert på något konstigt sätt. Då visste jag redan innan att det på något sätt inte skulle funka, så då slapp jag oroa mig över det, berättar Anna.

Hon beskriver att det också var som en form av jakt och säger att hon har klassiska jägardrag i sig, ”som de flesta män”:

– Så fort dessa upptagna män visade intresse och till och med ville lämna sina flickvänner för min skull så tappade jag intresset och drog vidare.

Självklart är jag medveten om att det inte finns någon man som är perfekt. Ingen är ju perfekt. Men de drag som jag ändå söker är följande: han ska vara snygg, självständig, ha visioner, egna intressen, vara intresserad av sport, gärna idrotta och avguda mig. En klassisk macho-man med andra ord. Dessutom ska han vara barnkär och kunna laga mat. Eftersom jag är en person som lätt kan köra över folk behöver jag en man som är tuff och kan sätta mig på plats, säger hon beslutsamt.

Anna är säker på att denne drömman finns.

– Däremot vet jag inte var jag ska leta för att hitta honom. Kanske har jag träffat honom redan utan att veta om det. Förmodligen dyker han upp där jag minst anar det. Problemet med mig är ju att jag är så otålig och inte ger män en chans att visa vad de går för.

På frågan om hur länge hon tror att hon kommer vara singel svarar hon:

– Det är nog helt upp till mig om jag ska välja att vara singel resten av mitt liv eller träffa en man jag älskar. Jag blir sällan kär och får väl släppa på en del av mina krav för att hitta någon. Fast jag tycker att man ska vara kräsen, det handlar ju om något så viktigt som en partner.

Vad säger psykologen?

Eve Survee är chefspsykolog på Sikta Urval och specialist på mänskliga relationer:

– Andra känslor kan kamoufleras med perfektionismen som täckmantel.

– Det är viktigt att kunna leta efter en människa som är flerdimensionell, det vill säga en man med både fram- och baksida. Anna tycks göra det omöjligt för sig att lyckas. Skälen till att inte finna mannen i sitt liv kan vara många. Det kan ha att göra med relationen till den egna fadern

eller olika andra rädslor som kan kamoufleras med perfektionismen som täckmantel. Några av rädslorna kan vara att bli övergiven. I det fallet tycker en del det är bättre att överge, att förlora sin egen vilja eller att bli utkonkurrerad av mannen i något avseende. Detta för att man inte vill finna sig i att i något avseende vara den sämre av de två, att behöva stå ut med att ha krav på sig och så vidare.

– Många är ganska nöjda med att inte finna någon. För Annas del brådskar det ju inte åtminstone, vad gäller barnafödande. Har man hållit på alltför länge på det här sättet som Anna och samtidigt är olycklig över att man inte träffar någon så bör man nog söka hjälp i en psykoterapi eller psykoanalys för att ta reda på anledningen.

Charlotta Gustavsson

Publisert: