Byter du partner som Björn Borg?

RELATIONER

Serie- monogamerna får ständigt nya kärlekskickar

1 av 6 | Foto: Maria Östlin
Agneta Sjödin är en känd seriemonogam.

Kärleken består men föremålen växlar.

Serie-monogami är nya sättet att få kärlekskickar.

Kändisar som Björn Borg och Agneta Sjödin har gjort det till en konstform.

- Människor ger upp sina förhållanden för lätt, säger familjerådgivaren.

Nu är det slut

- Agneta Sjödin är singel igen!

Med stora bokstäver meddelar skvallertidningarnas löpsedlar det senaste i tv-stjärnans kärleksliv. Ännu ett förhållande är över.

Agneta själv ligger lågt och vill inte kommentera separationen. Men i en tidigare intervju i Söndag beskrev hon sitt kärleksliv så här:

- Om man som jag är en sökare så händer det att förhållanden tar slut.

Byter kändisar partners oftare än andra? Det kan kanske verka så, just för att deras skilsmässor ofta blir så omskrivna. Men även bland oss vanliga icke-kändisar blir det allt vanligare med så kallad serie-monogami.

Monogami är när man håller sig till en partner i taget. Motsatsen är bigami, när man har förhållanden (eller, i vissa kulturer, till och med är gift) med flera kvinnor eller män samtidigt.

Serie-monogami är när man, gång på gång, går från ett fast förhållande till ett nytt fast förhållande med en annan person. Man söker efter kärlek, efter den perfekta kärlekspartnern. Livet blir en serie, en kedja, av mer eller mindre långa fasta relationer.

Den som är

serie-monogam håller sig till en partner i taget. Hon eller han är oftast väldigt noga med att avsluta ett förhållande på ett schyst sätt innan en ny relation inleds.

Otrohet förekommer i undantagsfall. Visst kan förhållanden gå omlott under en tid, men att ha två parallella sexuella relationer är emot den egna moraluppfattningen.

- Serie-monogami är ett tecken på det samhälle vi lever i.

Det säger Sverker Wadstein, familjerådgivare som har mottagningen "Bra relationer" i Norrköping.

- Många människor har ett enormt behov av förnyelse, av att ständigt byta upp sig till något bättre. Vi uppdaterar oss: byter bil, dator, soffa, frisyr, köksinredning - och fru.

- Visst finns det

förhållanden som inte går att rädda, där den enda lösningen är att gå skilda vägar. Men ibland ger människor upp sina förhållanden för lätt. Det är inte säkert att livet blir bättre med en ny partner. Det är en slit och släng-mentalitet som börjar breda ut sig, även när det gäller mänskliga relationer, anser Sverker Wadstein.

Enligt honom har kärleken tre faser. Det gäller att ta sig igenom de två första för att få ett förhållande som varar:

Förälskelsefasen:

Det här är kärlekens första fas. Känslorna är starka, man är som uppslukad av sin partner och kan inte vara ifrån varandra. Man upplever stark gemenskap, att man tänker och tycker samma sak.

Den här fasen brukar vara från sex månader till tre år.

Eländesfasen:

När förälskelsen har lagt sig upptäcker man nya sidor hos sin partner. Negativa sidor, som man inte tycker om. Konflikter uppstår och man kan tänka: "Vi passar inte alls ihop."

Eländesfasen varar oftast några månader, kanske upp till ett år.

Mognadsfasen:

I den sista fasen har man kämpat sig igenom konflikterna och löst dem, kanske genom kompromisser. Man accepterar varandras olikheter och känner trygghet med sin partner. Förälskelsen djupnar till kärlek.

Når man mognadsfasen kan den vara väldigt länge. Dock kan par som har varit ihop länge hamna i eländesfasen igen, vid tillfälliga svackor.

Sverker Wadstein tror att många av dem som är serie-monogama ger upp förhållandet redan i eländesfasen.

- Det gäller att förstå att ett kärleksförhållande inte är som en schlager eller en romantisk Hollywoodfilm. Det kommer en vardag, vem man än är ihop med.

- Den som har haft många förhållanden och aldrig känner att hon/han hittar den rätta bör fundera över varför. Kanske har man för höga krav - på sin partner, på sig själv och på hur kärleken ska kännas.

Vilka fördelar kan det finnas med serie-monogami?

- Man kan utvecklas som människa. Nya partners kan ge nya perspektiv. Och så lär man sig, förhoppningsvis, vad man vill ha ut av ett förhållande och hur man kan reda ut konflikter, säger Sverker Wadstein.

5 typer som är i riskzonen

4 kända kärlekssökare

Helene Arkhem