Anette är ballare än Apple

RELATIONER

Apple. Är det ett bra namn? Det tycker Gwyneth Paltrow, som nyligen begåvade sin förstfödda med det fruktiga namnet. Man har mycket att leva upp till om man heter Äpple. Du måste vara rosig, ungdomlig och frisk. Men tänk om dottern blir lönnfet, lätt efterbliven och får mustasch? Då blir det inte lätt.

Jag vet inte vem som började den crazy namntrenden. Kanske var det Bob Geldof och Paula Yates, som döpte döttrarna till Peaches Honeyblossom, Pixie och Fifi Trixibelle. Senare fick Yates även barn med INXS-sångaren Michael Hutchence: Heavenly Hiraani Tiger Lily. Stackars barn. Inte nog med att hon har förlorat båda sina föräldrar. Hon måste även dras med världens mest pretentiösa namn. Många som är missnöjda med sitt tilltalsnamn tar till andranamnet istället. Men vilket ska Heavenly Hiraani Tiger Lily välja? Det knarkiga, etniska, djurlika eller blommiga? Att välja mellan pest och kolera blir enkelt i jämförelse med den flickans uppgift.

Happy, Brooklyn, London, Sky, Amos, Laser, Neon, Läderlappen, Noa Månfare, Linblå...listan på kändisbarnens knäppa namn kan göras hur lång om helst. Och kändisarna lever ju trots allt inte i en isolerad bubbla utan det pyr i hela samhället.

"Jaså du är gravid, vad kul! Har ni funderat på namn?" "Ja, vi vill ju inte ha något vanligt så vi funderar på Bamse, Prutt, Moja eller Vulva." Här önskar jag att jag kunde säga att alla namn i ovanstående citat var rent påhitt. Men det är de tyvärr inte. En gång tyckte jag att det var kul med originella namn. Men när de annorlunda namnen är de normala och vanliga namn är de som sticker ut börjar jag bli lite orolig. Det är något ruttet med min generation som ständigt vill finna egna unika stigar att trampa på.

I sommar är det babyboom igen. Väl medveten om att jag själv döpt min dotter till Alba vill jag ändå vädja till de blivande föräldrarna: dra ett varv till med namnförslagen. Tänk på att Bertil och Gun är mer ovanligt än Neo och Cassandra. Döp ditt älskade barn till Anette och hon kommer att vara ovanligast i stan. Anette är inte fint. Men det är ballare än Apple.

Veckans godispåse:

Bärselen

Har varit på midsommarsemester med 8 vuxna och en baby (inte min). Återigen måste jag konstatera att den som uppfann bärselen förtjänar både godis och tungkyss. Hur kan någon klara sig utan den?

Veckans bajsblöja:

Barnmatstillverkarna

Till barnmatstillverkarna som inte berättar att barnmaten innehåller massor med socker. Nestlés kvalitetschef hävdar i DN att det skulle bli ont om plats på burkarna om man tog med socker i innehållsförteckningen. Jag har ont om plats i mitt skafferi. Nestlés produkter får inte plats.

ARTIKELN HANDLAR OM