Forskare: Akupunktur kan hjälpa barnlösa par

Akupunktur kan hjälpa vid ofrivillig barnlöshet.

– Det kan vara den avgörande pusselbiten, säger docent Elisabet Stener-Victorin.

Docent Elisabet Stener-Victorin.
Docent Elisabet Stener-Victorin.

För över 20 år sedan godkände Socialstyrelsen akupunktur som behandlingsmetod i Sverige. Under en studie kring smärtlindring vid förlossning upptäckte Elisabet Stener-Victorin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg en annan fördel med akupunktur. Antalet graviditeter ökade i försöksgruppen.

Justerar ägglossningar

Förklaringen ska vara att akupunktur kan justera ägglossningsrubbningar och stabilisera hormonrubbningar. Det kan också öka genomblödningen i livmodern och detta i sin tur kan vara gynnsamt för en graviditet.

Studiens försöksgrupp bestod enbart av kvinnor som genomgick provrörsbefruktning, IVF.

– Mig veterligen finns det ingen studie som visar på positiva effekter förutom i samband med IVF, men därmed inte sagt att det skulle vara tvärtom, säger Elisabet Stener-Victorin.

Hon poängterar dock att även om akupunktur har effekt på både ägglossning och hormoner är det inte säkert att detta leder till graviditet.

Nyligen presenterade biologen Luigi Manni en avhandling som visar att PCOS, en vanlig kvinnosjukdom som kan leda till infertilitet, kan botas med akupunktur och träning.

Flera IVF-kliniker rekommenderar nu akupunktur. Doktor Han Yuhui på Chinese Acupuncture Center i Stockholm ser det som en självklarhet att akupunktur är positivt.

– Många kvinnor är stressade i dag. Det blir mycket spänning i kroppen och akupunkturen hjälper till att ta bort spänningarna, säger han.

”Det känns fantastiskt”

Marietta Thunström, akupunktör och barnmorska på Akupunktur & Barnmorskecenter i Stockholm, har haft många kunder som numera är lyckliga föräldrar.

– Det känns fantastiskt. Särskilt om det är någon som kämpat med flera misslyckade IVF och sedan lyckats med akupunktur.

Så höjer akupunkturen fertiliteten

Johan Gunnarsson

Publisert:

Ämnen i artikeln