”Vår dotter hör när vi har sex”

RELATIONER

Läs chatten med sexologen Linn Heed.

   Linn Heed säger: Hej ALLA chattvänner, onsdageftermiddag åter igen och jag hoppas på många intressanta frågor idag...

Moderator säger: Då kör vi igång!

mamma säger: hej jag undrar en sak varför ibland när jag har samlag med min man får jag ont i magen eller vet ej vad jag kalla det kanske ont i livmoder kan säga att har fått barn för 4 månader sedan !

   Linn Heed säger: Efter barnafödande tar det "lång" tid för kroppen att återhämta sig, cirka ett år. Livmodern krymper ihop ganska snart efter en förlossning, men beroende på eventuella komplikationer etc så kan vi påverkas olika mycket. Jag tycker att du skall ta kontakt med din barnmorska från MVC igen och göra en ny efterkontroll bara för att checka av att allting är i sin ordning. Pröva olika ställningar där inte livmodertappen belastas under samlag. Samlag bakifrån kan ibland ge upphov till "magsmärtor" då penis kan stöta för hårt och för långt in. Pröva ex samlag liggandes på sidan eller missionären.

oroad säger: hej linn, d e så att ja måste få blod när ja gifter men men ja har haft sex o e inte oskuld vad gör jag,ja vet att alla inte får blod vid samlaget första gången men hur ska ja göra nu? För att få d

   Linn Heed säger: Nu verkar det vara något tekniskt fel med chatten.... häng kvar...

Moderator säger: Vi testar med en ny fråga.

säger: Min pojkvän har ett slitit jobb och han har aldirg lust eller ork till någonting. Han vill inte ha sex heller. Och det är det här med sex som oroar mig. Ska jag acceptera att vi inte har sex, ställa krav eller göra slut?

   Linn Heed säger: Det låter som om hans orkeslöshet tar sig uttryck i bland annat nedsänkt sexlust, eller obefintlig sådan. Det är inte helt ovanligt, när livet runt omkring ter sig stressigt och kravfyllt. Under sådana belastande perioder kan det vara viktigt med stort stöd och förståelse från partnern. Givetvis kan man inte acceptera och orka stötta under allt för långa perioder, men jag tycker att det är viktigt att ni försöker mötas och att du förmedlar till din pojkvän att du finns där, är beredd att lyssna, ta emot och gemensamt försöka hitta lösningar på en jobbig livssituation. Älskar du din kille, så ge honom lite till.

   Linn Heed säger: För att svara på den förgående frågan, så har du helt rätt när det gäller att alla inte blöder vid det första samlaget. Det är faktiskt vanligare att inte blöda alls!!! Jag blir illa berörd och faktiskt beklämd över din och många andra unga kvinnors situation med att bevisa sin oskuld genom blod vid första samlaget. Jag föreslår att du går iväg och pratar med någon om det här. Är du under 23 år så finns ungdomsmottagningarna till hands. Där kan du få samtalshjälp av duktiga kuratorer/psykologer/barnmorskor som möter den här typen av problematik i sin verksamhet. Det finns ingen enkel lösning på ditt problem. Det "bästa" vore naturligtvis om det gick att prata om, men jag förstår att kulturella och religösa kontexter hindrar detta. Önskar dig all lycka till och jag tänker på dig!

Linnea säger: Killen jag träffat i 2 månader slaknar.Han har aldrig kommit med mig.Jag gillar sexet vi har(rätt hårt),men vill att det ska vara skönt för honom.Men han är koncentrerad på mig.Vilka knep gillar killar?Han sa en gång att lugn 6 e tråkig så jag vågar inte prova på det.Han e ung och sportig,så det e inget fysisk

   Linn Heed säger: Det är inte helt ovanligt att penisen slaknar och sviker när man som minst behöver det. Stress, oro och nervositet kan lätt bidra till att en ond cirkel uppstår och varje samlag blir laddat och full av förväntningar, krav och måsten. Hans fokusering på dig kan man ju se på lite olika sätt. Positivt sett så är det bra, eftersom han är inställd på din njutning. Negativt sett så kan det vara ett sätt för honom att försöka dölja sin egen osäkerhet och kompensera genom att räcka till för att tillfredsställa dig. Men "bra sex" handlar ju om en ömsesidighet, och lika väl som du har det skönt så är det naturligtvis enormt njutningsfullt att se sin partner komma. Pröva att både prata om hur ni har det i sängen samt experimentera tillsammans. Att han tycker att lugn sex är lika med tråkigt, kanske är en förhastad slutsats. Sex med varje ny person är som att gå på en ny upptäcksfärd. Det som fungerade i den förra relationen kanske inte alls funkar längre. Var nyfikna på varandra och var inte så rädda för att misslyckas.

majsan säger: Hej Linn! du är urduktig på att ge tips:)Jag undrar ifall om en lite seg, genomskinlig väska som kommer från killens penis när han blir upphetsad. Alltså redan INNAN vi har samlag.Bara av att han blir smekt. Är detta vanligt? och är risken stor att det innehåller spermier? Han ÄR helt frisk så det rör sig inte om någon könssjukdom etc bör tilläggas.kram!

   Linn Heed säger: TACK Majsan! Dina uppmuntrande tillrop värmer mitt hjärta, kul! Det som kommer är den så kallade försatsen, den klara genomskinliga vätskan som främst är till för att rena urinröret. Den kan innehålla spermier, så det är bland annat därför som så kallade avbrutna samlag innebär en risk att ändå bli gravid. Dessutom fungerar ju försatsen som ett smörjmedel och det blir både skönare för honom och för dig under samlaget, samt när du smeker honom under förspelet.

Natalie säger: Hej!

Har ett fast förhållande och ska till hösten blir hans fru. Vi är öppna för varandra om allt och älskar varandra över allt. Men vi har inget sexliv. Då vi var ny kära var det regelbundet, nu känner jag inte mig ett dugg lockad av det. Jag vet att han väldig gärna vill älska. Nu känner jag mig pressad att inte känna lust eller någon glädje av att vilja älska och känner mig jätte blyg av att bli intim, känns olustigt då det var länge sedan. Hur kan jag ändra på mitt beteende. Tacksam för svar.

   Linn Heed säger: Du behöver fundera över vad din lustlöshet symboliserar. Det är kanske ett symtom på något annat som är otillfredsställande i ditt liv. När man har sex, så "ger man sig själv" till någon annan i ren psykologisk mening, och även fysisk för den delen. Att bli "snål" och inte vilja vara nära kan handla om att man känner sig besviken på sin partner. OM, ta reda på varför! Det kan också symbolisera en rädsla för närhet och beroende. När ni går in i äktenskapet så är det trots allt ett löfte inför varandra och vissa människor kan uppleva det som en låsning och begränsning, även om man för den sakens skull aldrig skulle kunna vara otrogen och älskar sin partner över allting annat. Kanske kan du behöva hjälp att reda ut dina tankar och känslor, inte minst med tanke på att du står inför ett stundande bröllop. Vågar du/kan du prata med din partner om det här, så är det naturligtvis jättebra. Man behöver inte bli så superstressad över att lusten inte finns där, det viktiga är att man är medveten om att livssituationen, relationen eller vad det kan bero på, också spelar roll och att man är beredd och nyfiken på att undersöka vad det hela kan handla om. Lycka till!

hejhej säger: Jag och min man har sex nästan varje kväll. Men vi har ett problem, våran dotter på 7 år ligger och lyssnar och har kommit in flera kvällar och frågat vad vi håller på med och det är ju inte meningen att hon ska få se när vi har samlag. Hur ska vi göra för att hon inte ska få se det? För vi vill ändå forsätta att ha sex.

   Linn Heed säger: Så klart att ni ska fortsätta att ha ett aktivt sexliv!! MEN bemöt er dotter på ett adekvat sätt, genom att sätta er ner tillsammans med henne, inte när hon kommer instormandes, utan vid ett annat mindre laddat tillfälle, och förklara att ni älskar varandra och ett sätt för vuxna mammor och pappor att visa det är att pussas och kramas. Gör det inte så tillkrånglat, pinsamt eller genant. Er dotter är specialist på att läsa av er, och visar ni att ni inte är beredda att prata om det, eller förklara, så kommer hon att fortsätta komma in och störa. Vill ni stänga dörren om er, så är väl det helt okej. Förklara att hon får komma in om hon behöver, men att hon t ex kan knacka först. Hos barn kan det naturligtvis väckas en avund, svartsjuka och känsla av utanförskap, men ni måste stå enade och göra klart och tydligt för henne att vuxna har vuxenheter tillsammans, som barn faktiskt inte har tillträde till. Lycka till!

fia säger: undrar om en sak: när jag och min kille haft sex så blir jag alltid kissnödig efteråt. Och när man kissar rinner ju lite av sperman ut. Frågan är alltså påverkar det att kunna bli gravid om den rinner ut eller ska man låta bli att gå på toa direkt efter o kanske vänta lite??

   Linn Heed säger: Var lugn, det finns massvis med spermier i en normal sats av utlösning, och det behövs som bekant en enda för att ägget ska bli befruktat. Det som rinner ut är ingen fara, utan det har ändå "fastnat" tillräckligt mycket sperma inuti din slida och på livmodertappen, och som kommer att räcka för att du ska bli gravid. Dessutom är det bra att alltid gå på toaletten efter samlag, eftersom det annars kan bli onödiga bakterieansamlingar i urinen, vilket i sin tur kan orsaka urinvägsinfektioner. Så älska, gå på toaletten och kryp tillbaka i sängen och mys med din älskade, medans spermierna simmar för livet för att hinna först fram!!!!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

Klara säger: Är det ovanligt att vara 18 år och oskuld?

   Linn Heed säger: Nej Klara, det är inget ovanligt. I en stor sexundersökning bland ungdomar så har man tagit reda på att genomsnittsåldern för när hälften samlagsdebuterar är: 16,2 år för flickor och 16,8 år för pojkar, men då har fortfarande hälften ännu inte haft sex. Så 18 år är ingen onormal ålder. Ta det lugnt och invänta rätt partner, rätt tillfälle och rätt känsla. Då har du som allra bäst förutsättningar!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka nästa gång Linn chattar!

   Linn Heed säger: TACK SNÄLLA NI, för idag och för tålamod med tekniska krångligheter.... Vi hörs om ett par veckor, eftersom jag ska ha semester och hämta lite nya krafter. Tills dess så hoppas jag att ni sköter om varandra! Kramar!