”Jag hoppas Sverige åker ut”

RELATIONER

Författaren Ludvig Rasmusson är en VM-vägrare

0-0 i VM-premiären mot Trinidad och Tobago försatte nästan hela Sverige i akut sportdepression.

Men bara nästan. Det fanns de som gnuggade händerna.

– Jag hoppas innerligt att Sverige åker ut ur VM, säger Ludvig Rasmusson, journalist, författare och och VM-vägrare.

Foto: VM-vägrare Journalisten och författaren Ludvig Rasmusson tänker inte se en enda match under VM.

Inte ens en kärleksförklaring skulle kunna uttryckas med samma innerliga känsla som Ludvig Rasmussons utfall mot fotbolls-VM.

– Jag hatar egentligen inte fotbollen i sig. Det är nationalismen som skapats runt fotbolls-VM som jag fördömer, säger Ludvig Rasmusson.

Att idrottsevenemang i allmänhet och fotbolls-VM i synnerhet gått överstyr är tydligt när till och med våra politiker dras med i yran, anser Rasmusson.

– Det finns inget land i världen som har en kulturminister som hoppar runt på en scen tillsammans med hockeyspelare inför hela sitt folk. En sådan handling är ovärdig en politiker och den underblåser bara nationalismen, säger han.

”Hot mot demokratin”

I nästa andetag lanserar han dessutom teorin att fotbollsintresset i Sverige är ett hot mot demokratin.

– När man ser vuxna män läsa tidningarna så läser de flesta enbart sporten. Detta kan inte vara bra för demokratin. Hur leder man ett samhälle framåt om man har en stor grupp vuxna män som inte har andra intressen i livet än fotboll?

För två år sedan var Ludvig Rasmusson i Portugal där fotbolls-EM spelades. Trots att han befann sig i landet mitt under uppladdningen så påstår han att det knappt märktes att det skulle spelas ett mästerskap där.

– Det var inte alls samma hysteri kring fotbollen inför EM där, jämfört med hur det har varit här hemma inför årets VM. Svenskarna, och framför allt svenska medier, har gått för långt helt enkelt, säger Rasmusson som efterlyser fler ”europavänner” i Sverige.

– Man borde hålla på lag som spelar bra fotboll och ute i Europa finns det länder som spelar mycket bättre än Sverige. Det är inte bara för en normalisering av samhället som jag önskar att vi åker ut ur VM, utan också för att vårt landslag inte kan spela bra fotboll, säger Rasmusson.

”Bättre förr”

Själv håller han tummarna för Brasilien – men han tänker inte se en enda match under VM. Det är i protest mot nationalismen, kapitalismen inom sporten och inte minst mot den svenska osportsligheten.

– Det var bättre förr. När Sverige förlorade en fotbollsmatch så var vi svenskar riktiga gentlemen och gratulerade det vinnande laget. I dag har det gått så långt att vi skulle glädjas om Paraguays bästa spelare råkar ut för något så att han inte skulle kunna spela mot Sverige. Det är som att Sverige inte behöver tar sig vidare på egna meriter utan att huvudsaken är att bara ta sig vidare, säger Rasmusson.

Men skulle du inte bli lite glad om Sverige ändå vann VM?

– Nej.

Läs mer

Mary Örnborg