Familjerelationer

Hon vägrar sova ensam

RELATIONER

Fråga: Vi har min sambos 4-åriga dotter hos oss varannan helg. På grund av platsbrist har hon sin säng i vårt sovrum. MEN, hon kräver att vi skall gå och lägga oss allihop samtidigt, min sambo ska dessutom gärna ligga i hennes säng och smeka henne på magen. De gånger vi har försökt att endast vara kvar i rummet men inte ligga med henne i sängen blir hon otröstlig och gråter och ropar efter mamma. Dessvärre är det svårt att få reda på vilka rutiner som gäller vid nattning hos mamman.

Hur ska vi bete oss för att på så kort tid som tre nätter varannan helg kunna jobba med henne och få henne att bli trygg? När hon väl sover, sover hon hela nätterna och de gånger vi har haft möjligheten har hon även kunnat sova i eget rum. Kräver vi för mycket av henne?

Plast-mamman

Nanny Anne-Lie: Ja, lite får man följa dotterns hemmavanor. Somnar hon alltid med sällskap kan det bli oroande för henne att somna själv hos er.

Ha den vanliga nattningen med saga och mys med den hon vill ska göra detta. Avsluta sedan med att den som nattat går över till sin säng i rummet och till exempel läser i svagt ljus.

Detta gör att hon får somna själv, men med er nära. Då gäller det även att tydligt visa att det inte är tid för mera natting eller prat.

Hon kommer att vänja sig somna själv på detta sätt och efter en tid kan ni börja lämna rummet direkt efter nattningen. Ta det bara steg för steg och låt det ta tid.

Det kan även vara bra att utöka med ett dygns umgänge mitt i veckan, så blir det inte så lång tid emellan. Det ger henne större kontinuitet med era rutiner och en ökad närhet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer