”Där är jag, visst är det lite galet!”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Småländska Anki, 41, gör succé som primadonna på nattklubben Lido i Paris

1 av 3 | Foto: Carlotta Forsberg, Lido
Primadonna På nattklubben Lido i Paris är svenska Anki Albertsson stjärna, men hon glömmer inte var hon kommer ifrån.

På Paris glittrigaste scen gör småländska Anki Albertsson karriär.

Artisten från Rydaholm har som 41-åring lyckats få sin största roll. Hon är primadonna på nattklubben Lido och sjunger ut bland spektakulära dans- och akrobatnummer, vajande plymer och bara bröst.

Få svenskar tar sig till scenerna i Paris men Anki Albertsson har gjort det med besked.

På den världsbekanta klubben Lido är hon sångerska i kabarén – ett jobb hon inte hade en tanke på för ett år sedan. Men en regissör hon jobbat med i Sverige kopplade ihop henne med Lidos producenter och de föll för den blonda kvinnan med den starka rösten. På ett väldigt osvenskt sätt.

– När de ringde hade de sett foton och samtalet började med: ”You are very beautiful.” Okej, tänkte jag, det är inte första jobbkommentaren här hemma precis... När jag sedan provsjöng i Paris märktes det snabbt att de gillade min röst. Så de bad mig prova lite klänningar, sa att jag hade snygga linjer och två timmar senare var jobbet mitt.

Anki skrattar åt minnet och på pigg småländska konstaterar hon:

– Det var inte alls jag. Samtidigt var det kul att känna sig uppskattad och de är väldigt välkomnande här.

Pampigt och dekadent

Lido går in för storslagna shower. Ena stunden är scenen ett indiskt tempel, nästa en isbana med konståkare och nästa täckt av fontäner som sprutar vatten. Cirkusakter varvas med sång- och dansnummer där det vimlar av folk, glitter och fjädrar. Och bara bröst. För Lidos kännetecken är också toplessdansöserna.

– Alla svenskar frågar om det och själv tyckte jag också det var konstigt i början. Undrade hur tjejerna egentligen mådde och så där. Men de är väldigt coola med det. De är här för att de är duktiga dansare och på Lido är det lite dekadent, säger Anki.

Själv tänker hon inte ens på att hon är omgiven av nakna bröst på jobbet. Hon har gått från att vara lite häpen till totalt blasé på den fronten.

– Visst, första gången jag såg showen kunde jag inte låta bli att kolla. Jaha, hon har små, hon har stora. Dansarna är väldigt långa så brösten var precis i min huvudhöjd. Men det försvann direkt när jag började jobba, på scen har jag verkligen annat att tänka på.

Kändisar i publiken

När ridån går upp gäller det att vara fokuserad. Det är många byten och högt tempo. Två föreställningar per kväll där hon ska ge allt. Och rätt som det är sitter det en världskändis i publiken. Ronaldinho har varit där och Eva Longoria med en drös livvakter, operasångaren Roberto Alagna likaså, och Kylie Minogue såg showen flera gånger inför sin turné.

– Det är klart, sådana kvällar känns det lite extra att det är en världsscen. Och där står jag, Anki från Rydaholm. Visst är det lite galet, ler hon.

Även hennes familj, som flyttat med till Paris, har varit och tittat flera gånger. Maken Peter tycker att det är kul att hon fått en sådan stjärnroll medan barnen Gustaf, 12, och Ellen, 9, har lite olika inställning.

– Gustaf klagar på att det bara dansas, dansas och dansas. Men Ellen tycker att det är toppen, hon gillar framför allt alla glittriga klänningar jag har på mig.

Unik på Lido

På Lido tycker de också att Anki är toppen och när hennes kontrakt gick ut i våras ville de ha henne en säsong till. Då om inte förr fick de veta att hon har mer än ”snygga linjer” och en bra röst.

– Jag har blivit stenhård på att förhandla, det är en nyttig grej jag har lärt mig här. När jag skrev på denna gång fick jag igenom två lediga kvällar i stället för en – som första artist i Lidos historia!

Hon funderar ett tag på frågan om varför Lido så gärna vill ha henne. Den svenska blygsamheten har inte släppt i Paris och svaret kommer lite dröjande.

– Jag vet ju att de tycker om min röst och hur jag sjunger. Sedan är jag ingen svår tjej att jobba med. Inte divig på något sätt och det uppskattas ju. Jag har nog med mig väldigt mycket hemifrån.

Stjärna med bondförnuft

Uppväxten på gården utanför Rydaholm gav henne en grundtrygghet, säger hon. Även om hon tidigt visste att hon inte skulle bli bonde och bo på landet. Som barn gick hon mest runt i vackra klänningar och sjöng. Efter gymnasiet blev det musikalutbildning och sedan diverse roller i Sverige. Att bli primadonna på Lido var inget hon räknat med men nu har hon fått mersmak och det var ett lätt beslut att skriva på för ytterligare en säsong.

– En sådan här grej gör man bara en gång i livet. Det handlar både om Lido och Paris.

Häromdagen stod jag uppe vid Sacré-Coeur, tittade ut över stan och kände; gud vad häftigt, jag bor här, jag jobbar här.

Den karamellen vill jag suga på ett tag till.

Har spelat i ”Mamma Mia”

Namn: Anki Albertsson.

Född och uppvuxen: På en gård utanför småländska Rydaholm.

Ålder: 41.

Familj: Maken Peter, operasångare, barnen Gustaf, 12, Ellen, 9.

Bor: För närvarande i Paris, annars i Enskede, Stockholm.

Jobb: Primadonna på Lido.

Några tidigare roller: Donna i Göteborgsuppsättningen av ”Mamma Mia”, Pamela i ”The full Monty” i Malmö, Velma i ”Chicago” på Oscarsteatern, Katrin i tv-serien ”c/o Segemyhr”, Irene i filmen ”Blank päls och starka tassar”. Har även sjungit i ”Så ska det låta” och ”Allsång på Skansen”.

Ingela Lidstrand

Publicerad: