Smartare än sina föräldrar

avMaria Hagström

Dator- och tv-spel ger ungdomar högre IQ

1 av 12 | Foto: BJÖRN LINDGREN
Smartast i Sverige Sebastian Johansson, 15, vann för två år sedan tävlingen Sveriges smartaste barn. Om det är hans tv-spelande som gjort honom smart vet han inte. Men mamma Anette tror att det har spelat viss roll.

Är du född på 80-talet eller senare?

Då är du troligtvis smartare än dina föräldrar.

Tacka datorn för det.

En undersökning som Svenskt Näringsliv har tagit fram visar att 60-talisterna tror att de är smartare än sina barn.

De har fel.

Smartast är faktiskt de som är födda på 80-talet och senare. Varje generation gör betydligt bättre i från sig på IQ-test än tidigare generationer.

Bättre på IQ-test

Och de föräldrar som tror att dator- och tv-spelande är negativt – de har också fel. Yngre kan troligtvis tacka spelen för sitt höga IQ-resultat. Det tror Sara Henrysson Eidvall, ansvarig psykolog för Mensa International, nätverket för världens mest intelligenta personer.

– Det gör att de har lättare för vissa typer av snabb problemlösning och att se mönster, säger hon.

Det har lagts fram olika teorier om varför den yngre generationen klarar IQ-testerna lättare: bättre skola, mer näringsrik mat eller frågvisare föräldrar.

Men Sara Henrysson Eidvall tror inte att det är avgörande.

– Nej, det verkar som att tv-spel är en tyngre teori. Jag har slutat säga åt mina barn att inte spela dataspel, säger hon.

Spelar Xbox

Sebastian Johansson fyller snart 15 år. För två år sedan vann han frågesporten ”Sveriges smartaste barn”. När vi ringer upp honom sitter han och spelar på sin Xbox. Men om det gjort honom smart vet han inte.

– Det beror nog på vad man spelar. Kanske inte spel där man bara skjuter ner folk. Taktiska strategispel är nog bättre, säger han.

Hans mamma Anette Johansson tror att tv- och datorspelandet kan spela en viss roll.

– Datagenerationen ligger så långt före en själv. De hänger med och världen ligger så öppen för dem, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM