Underskatta inte sorgen efter ett älskat husdjur

avKarin Persson

Terapeuten Eva Rusz: Så hanterar du sorgen

För många är husdjuret är en fullvärdig familjemedlem. Men det är en medlem som i de flesta fall förväntas dö före resten av familjen. Hur hanterar man det?

Eva Rusz.

Våra husdjur är ofta en stor källa till glädje. Undersökningar visar att djurägare löper mindre risk att drabbas av depression.

Desto större kan därför sorgen bli när djuret i fråga dör. Psykologen och relationsexperten Eva Rusz har själv erfarenhet av hur ledsen man kan bli. När hennes tolvåriga flatcoated retriever Claudia dog grät hon konstant i två dygn.

– Jag trodde inte att man kunde bli så ledsen. Jag var tvungen att ställa in patienter, det var helt otroligt, säger hon.

Visar empati

Hon menar att sorgen efter ett husdjur kan vara nästan lika stark som när en närstående människa går bort.

– Det är ju någon som betytt något, ett känslomässigt band som rycks bort. Man sörjer en relation som försvunnit.

Eva Rusz säger att anledningen till att vi kan knyta så starka band till djur är att de har samma känslomässiga repertoar som vi människor. De visar empati, känner av våra känslor och ger oss en icke villkorad kärlek.

– En hund eller katt, till exempel, är intresserade av oss och fångar upp hur vi mår. Många gånger kompenserar djur brist på mänskliga relationer. De är en fantastisk medicin mot ensamhet.

Förträngde hundens ålder

Det är svårt, kanske omöjligt, att förbereda sig på att ens husdjur förmodligen kommer att dö före en själv.

– Det är en sådan kärlek. Jag själv förträngde att min hund började bli gammal, jag ville inte tro att det var sant.

När det ändå händer att ett älskat djur dör ska man hantera sorgen som vilken annan som helst och inte underskatta den.

– Det är ingenting att rycka på axlarna åt. Om någon annan försöker bagatellisera det ska man säga ifrån.

Nytt djur kan mildra sorgen

Det kan vara en idé att skaffa ett nytt djur ganska snart. I det avseendet fungerar relationen till djur inte likadant som till andra människor.

– Även om det nya djuret inte är precis som till det gamla kan relationen i viss mån ersättas. Du får något nytt att knyta an till och lägga känslor på. Det kan mildra, säger Eva Rusz.