”Jag kämpar varje dag för att orka”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chatten med Berny Pålsson

Har hopp Efter många års kamp mår Berny Pålsson bättre. "Jag upplever för första gången att livet kan vara vackert", säger hon.
Foto: VIKTOR
Har hopp Efter många års kamp mår Berny Pålsson bättre. "Jag upplever för första gången att livet kan vara vackert", säger hon.

Moderator säger: Välkomna allihop, ska vi börja med frågorna?
Berny Pålsson säger: nu är jag här.
Moderator säger: Då börjar vi!
Viictoria säger: Hej! Din berättelse griper verkligen tag i en och det är verkligen härligt att läsa att du mår mycket bättre idag. Om du fick önska dig vad som helst just nu, vad skulle du önska då? Kram Victoria
Berny Pålsson säger: jag skulle önska mig att mina trauman var mer bearbetade, men det ska jag arbeta hårt med i terapi har jag tänkt.
sten säger: Vad var det viktigaste någon i din omgivning kunde ge dig när det var som svårast? Jag frågar för min lillasyster (som bor i en annan stad) skär sig och har börjat med tabletter. Trygghet? Distraktion? Vård? Mediciner? Lugn och ro? Resa bort?
Berny Pålsson säger: trygghet, en känsla av att ha något eller någon att ha tillit till.
Spegelterrorist säger: Jag undrar hur du orkat. Haft ork att bli frisk. Min sjukdom är det enda jag känner till och jag är livrädd för att bli frisk, samtidigt som det är det jag vill mest. Varje uppgång gör lixom fallet ännu längre. Hur orkade du? Kram Micaela.
Berny Pålsson säger: jag är fortfarande inte helt frisk och jag måste fortfarande kämpa varje dag för att orka. men jag har fått se mer än sjukdomen och det är det som ger mig kraft, att veta att det finns mer, mer av livet att se och uppleva.
monica säger: är det lika vanligt att det är pojkar som flickor som skär sej? jag har en 16-årig pojke som har skurit sej några gånger, vi har pratat om det då, men jag är alltid orolig för honom, han bor hos sin far så jag har inte alltid koll på honom..
Berny Pålsson säger: jag beklagar. det är vanligare än man tror att pojkar skär sig, även om statistiken säger att det är vanligare att unga flickor skär sig.
Mille säger: Hej! Vad stark du är som berättar så öppet. Vad är dina framtidsplaner? Hur ser du på livet nu?
Berny Pålsson säger: jag ser oftast ljust på livet, och planerar för hus och hund.
Evangeline af Hazel säger: Vilka är dina 3 viktigaste råd till unga som mår psykiskt dåligt och har självskadande beteenden?
Berny Pålsson säger: att komma ihåg att man inte är sin sjukdom utan är en människa som har många andra friska sidor. och att försöka fokusera på kreativiten i livet, för att uttrycka sig kreativt ger utlopp för mycket känslor. samt att ta sig själv på allvar envisas med att få den hjälp som man behöver.
SarahS säger: Hej! Vad fick dig att välja att skriva om ditt liv, att framföra din berättelse för allmänheten? Jag kan förstå att skrivandet är terapi i sig, men när och hur valde du att ta steget och göra din historia offentlig? Kändes det inte skrämmande och utlämnande?
Berny Pålsson säger: jag har inga problem med att vara utlämnande. jag vet mina egna gränser. min nya bok är ännu mer utlämnande än vingklippt ängel men jag var i en annan fas av livet då, jag hade bearbetat vissa trauman som jag skriver om i terapi. så då kunde jag skriva om det också.
Anonym säger: Hej! Har din kontakt med din familj blivit bättre nu? Har för mig att du skrev om din bror bland annat i boken, att han inte riktigt förstod dig?
Berny Pålsson säger: min lillebror är viktigast i världen för mig. jag hoppas att kontakten med min familj kommer att bli ännu bättre.
Anna säger: Hej. Jag undrar hur du och din sambo hanterar din sjukdom. Har han varit ett viktigt stöd för dig och i så fall på vilket sätt?
Berny Pålsson säger: han har varit viktigast för mig, och känn pulsen slå är tillägnad honom därför att han faktiskt helt enkelt har räddat livet på mig. genom att ha stöttat mig till hundra procent.
Moderator säger: Nu är tiden tyvärr snart ute, dags för en kort sista fråga!
Sofia säger: Vid vilket tillfälle i livet insåg du själv att du var sjuk? Fränt namn Berny, vart kommer det ifrån? Kram Sofia
Berny Pålsson säger: när jag var fjorton fick jag min första akuta psykos och var apatisk eller som en zombie rätt och slätt och helt förvirrad i ett halvår. då fick jag min första insikt. berny är ett smeknamn för bernadette och jag har kallats för berny sen jag var spädbarn.
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag, stort tack till dig Berny, och tack till alla er hundratals som ställt frågor!

Publicerad: