”Tvinga tjejer att mönstra”

Pliktverkets generaldirektör vill ha fler kvinnor i militären

Fler kvinnor Pliktverkets avgående generaldirektör Björn Körlof tycker att det behövs fler kvinnor i det militära. Ett sätt att nå dit är att göra mönstringen obligatorisk även för kvinnor, anser han.
Fler kvinnor Pliktverkets avgående generaldirektör Björn Körlof tycker att det behövs fler kvinnor i det militära. Ett sätt att nå dit är att göra mönstringen obligatorisk även för kvinnor, anser han.

Fler tjejer borde göra lumpen – gör därför plikten att mönstra könsneutral.

Det skriver Pliktverkets avgående generaldirektör Björn Körlof på Dagens Nyheters debattsida.

Björn Körlof.
Björn Körlof.

Körlof kräver att även unga kvinnor ska vara tvungna att svara på den lämplighetsundersökning för mönstring som i april dimper ned hos 135 000 svenska 17-åringar. Tjejerna svarar frivilligt på frågor om hälsa, fysisk prestationsförmåga och skolgång. Och om Pliktverket bedömer dem som lämpliga kan de strunta i att mönstra. För pojkar är det obligatoriskt att svara – och att komma om de kallas.

”Det (är) ganska häpnadsväckande att vi i Sverige 2008 har en lag som gör skillnad på män och kvinnor”, skriver Björn Körlof.

Bli mer effektivt

Om fler kvinnor togs in skulle försvaret bli mer effektivt och jämställt, anser Körlof som tycker att Försvarsmakten fortfarande tampas med fördomar mot kvinnor.

Dessutom är det enligt generaldirektören särskilt viktigt med tjejer i ”det nya insatsförsvaret” som ska verka för fred och säkerhet i omvärlden. Körlof pekar på att studier visat att en hög andel kvinnor i fredsbefrämjande insatser är mer framgångsrika än de med få kvinnor.

Utredning pågår

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera om mönstringsprocessen borde bli könsneutral.

– Det sitter en utredning och tittar på detta som jag inte vill förekomma, säger han till TT.

Han vill inte se mönstringen som en isolerad fråga, utan understryker att villkoren för värnplikten är helt annorlunda i dag än när han själv mönstrade.

– Allt fler ska mönstra, allt färre gör i realiteten militärtjänst, konstaterar han.

Kvinnor viktiga internationellt

Samtidigt förväntas en större andel av dem som gör lumpen medverka i internationella operationer och där är det viktigt att ha kvinnor med, anser han.

– Många gånger menar vi att det blir mycket bättre resultat av att ha med både män och kvinnor. Det tror jag att alla är överens om i dag.

Alla manliga svenska medborgare från 19 till 47 är skyldiga att fullgöra värnplikt. Den inleds efter mönstringen som är obligatorisk för alla män som kallas till den. Efter mönstring gäller samma regler för män och kvinnor.

TT

Publisert: